
Wędlina bez azotanów
Produkt nie jest w diecie obowiązkowy, ale warto go wprowadzić, ponieważ jest smaczny, dozwolony we wszystkich 3 fazach i wygodny np. do zabrania ze sobą z domu jako przekąskę. Dodatkowo może nas ratować w fazie 2,. kiedy nie mamy zbyt wielkiego wyboru dozwolonych produktów. Idealny jako składnik sałatki w każdej fazie.
Wędlinę bez azotanów możemy:
1. zrobić sami :
- indyk w ziołach powoli pieczony,
- domowa wędlina z kurczaka,
- schab w papryce i majeranku,
- indyk w musztardzie pieczony na soli,
- suszone mięso z indyka,
- rolada ze schabu z suszonymi grzybami.
2. każde pieczone mięso może służyć jako przekąska proteinowa, np.:
- polędwiczka wieprzowa z jabłkami (uwaga – w fazie nr. 2 bez dodatku jabłek, przepis można wykorzystać, tylko pominąć jabłka),
- kurczak w cebuli z curry,
- filet z kurczaka pieczony w folii.
2. kupić przez internet, np. w sklepie www.e-wedlina.pl – jest tam dział „Wędliny bez środków konserwujących”, cena 27-37 zł / kg
3. kupić w ekosklepie – np. w sieci Organic Farma Zdrowia jest dostępnych kilka wędlin bez azotanów (każda wędlina ma tam przywieszoną karteczkę ze składem), w cenie ok. 50-70 zł / kg
4. można też popytać w pobliskich sklepach mięsnych o wędliny bez azotanów, przy czym pamiętać, że wiele wyrobów o nazwach: swojski, ekologiczny, wg tradycyjnej receptury itp. może azotany zawierać
Dozwolony w fazie: 1., 2. i 3.
Dziennie można zjeść: 60 g (4 plastry) jako przekąskę, 2 plastry jako dodatek do dania głównego takiego jak kanapka z chleba esseńskiego
Propozycje podania:
- w fazie 1. – jako składnik kanapki z chlebem esseńskim, np. kromka chleba + musztarda + sałata + 2 plastry wędliny + pomidor + ogórek + szczypiorek
- w fazie 2. – jako przekąska, np. 4 plastry ze ogórkiem lub papryką lub posmarowany musztardą i owinięty sałatą
- w fazie 3. – jako przekąska, np. 4 plastry posmarować hummusem i owinąć wokół selera naciowego
- w każdej fazie – jako składnik sałatki z warzywami
Zobacz także: Zdrowa wędlina bez chemii – po czym poznać, gdzie kupić?


11 komentarzy
JoannaR (AsiaR)
Chcialam dodac jeszcze, w temacie wedlin bez azotanow, a trafilam n ata informacje w „zdrowym sklepie”, kiedy to chcialam kupic wedline bez azotanow. Pani, ktora sprzedawala, powiedziala, ze w ich wedlinach uzyta jest wylacznie sol peklujaca, ktora jest dopuszczona w produktach „zdrowych”. I postanowilam zglebic temat ciut wiecej. Trafilam na ten artykul, ktory dokladnie tak samo sie zaczyna jak moja uwaga 🙂
Warto wiedziec, ze wszelkie saletry, sole peklujace, to azotany.
Warto poczytac: Link do artykulu.
http://www.kukurykuuu.pl/index.php/troche-wiedzy/33-panie-to-tylko-sol-peklujaca
Podpowiedz jest taka, jesli wedlina jest pieknie rozowa, a nie brudnoszara, to na pewno uzyto soli peklujacej/saletry 🙂
SzybkaPrzemiana.pl
Dokładnie. Azotany są oficjalnie dopuszczone jako nieszkodliwe dla zdrowia, ale dla nas zła wiadomość jest taka, że utrudniają spalanie tłuszczu (konserwują go). Kiedy jeszcze nie robiłam sama wędliny, tylko kupowałam ją w Organic Farma Zdrowia, takich wędlin bez azotanów były ze 2-3 rodzaje, reszta tych ekowyrobów je zawierała.
Anija
mięso (wybór według potrzeb) w wystarczy nasolić dodając dwa trzy ząbki czosnku ma 1 kg mięsa, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie 2- 3 ziarnka na noc do lodówki, na ok 2-3 godz. przed planowanym upieczeniem w rękawie wyjąć z lodówki PYCHA i bez azotanów 🙂 smacznego
Ewa - SzybkaPrzemiana
Popieram!
Dee Jot
Mam najnowsze doniesienia z Lidla. Występują tam co prawda nieznane mi substancje ale na konserwanty nie wyglądają 🙂
1. Parówki z szynki – https://uploads.disquscdn.com/images/b66913ce305468c83fb007fc11760c025b9b67445349577d8c9a6f178ead1a40.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/5974b41c1a7441439d11a280e7bd5f454043dc36a298abf032abd2561ff3f10b.jpg
2. Polędwica wieprzowa pieczona
https://uploads.disquscdn.com/images/b8cef01d19ca5020f47e2b32575f5083884eedf23945b2c891857d9449e660f3.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/6de161b4de45bc6bdaeec02f51b645e19a1634d38d47a178b8db8ff656a78e33.jpg
3. Parówki Piratki z szynki dla dzieci https://uploads.disquscdn.com/images/a66481db10404c7e5f40d23f4f9f5d285aef5ed59afe0bc966ac8d2ca5df0009.jpg
https://uploads.disquscdn.com/images/92bb6d188736f10e8ade6666c63cc9aeeb2b6b39ec0a63353dcaae26e1940293.jpg
4. Szynka wieprzowa wędzona Piratki dla dzieci
https://uploads.disquscdn.com/images/57dde17c3c306661638a84123c59ca6d859fcf9a880f73b755e3c1529e0f8a29.jpg
https://uploads.disquscdn.com/images/57dde17c3c306661638a84123c59ca6d859fcf9a880f73b755e3c1529e0f8a29.jpg
Ewa - SzybkaPrzemiana
Szkoda, że zawierają glukozę i maltodesktrozę.
Urszula Sobecka-Szuszkiewicz
Dziennie 60 dag wędliny?! Chyba 6 dag?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Oczywiście, że 60 g 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback: