
Lody metaboliczne
Bez cukru, bez nabiału, lekkie i orzeźwiające lody, choć może powinno się je nazwać sorbetem, z miętą, cytryną lub limonką, słodzone cukrem brzozowym.
Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w każdej fazie, szczególnie polecane w fazie 2., do każdego posiłku, bez ograniczeń ilościowych.
Składniki:
- herbata miętowa,
- sok z cytryny lub limonki do smaku,
- ksylitol do smaku,
- opcjonalnie: plasterki ogórka i/lub mięty do zatopienia w lodach.
- Zaparzyć mocną herbatę miętową, jeszcze ciepłą posłodzić ksylitolem do smaku i dodać sok z cytryny lub limonki.
- Przestudzoną herbatę przelać do foremek na lody (można na tym etapie dodać listki mięty i bardzo cienkie plasterki ogórka), włożyć patyczki i zamrażać przez co najmniej godzinę.
WARIANT: Zamiast herbaty miętowej, użyć wody z sokiem z cytryny – na 2 szklanki wody dodać 1/4 soku z cytryny.
Mój komentarz:
Nazwa metaboliczne brzmi może groźnie, ale chodzi o to, że metabolizm polubi te lody, a można je jeść w każdej fazie diety – także 2-giej – bez ograniczeń ilościowych. Po prostu bezkarne orzeźwienie.
- Zapraszam do zapisania się do newslettera, w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.
- Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.
- Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.


3 komentarze
Pingback:
Marta
Ewo, dziękuję! Przepis niby oczywisty, ale sama nigdy bym na to nie wpadła. Mi co prawda średnio podeszły (nie przepadam za zbyt zimnymi potrawami), ale mój mąż jest zachwycony (wielki fan lodów).
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Marta, zawsze warto mieć pod ręką takie „bezkarne” przepisy, cieszę się, że smakowało 🙂