Przepisy

Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska (Shepherd’s pie, także cottage pie) to danie kuchni brytyjskiej składające się z warstwy mięsa przykrytej pure z ziemniaków. Tu mamy jej wersję przystosowaną do diety – ziemniaki zostały zastąpione patatami, zawiera mniej tłuszczu, ale reszta jest mniej więcej taka sama.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3.  Składniki na 4 porcje.

Składniki:

  • 480 mielonej chudej wołowiny,
  • 80 dkg – 1 kg patatów,
  • 5 marchewek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki bulionu lub wody,
  • 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego.
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Zagotuj w dużym garnku ok. 4 litry wody i ugotuj do miękkości obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pataty.
  3. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj. Cebulę posiekaj. Fasolkę szparagową pokrój na kawałki ok. 2,5 cm.
  4. Na patelni rozgrzej 1/4 szklanki bulionu lub wody i wrzuć na nią cebulę, marchew, fasolkę i wołowinę. Smaż mieszając, aż wołowina zbrązowieje. Następnie dodaj tymianek, sól i pieprz. Zdejmij patelnię z ognia.
  5. Pataty zmiksuj z mlekiem owsianym.
  6. Mięso z warzywami przełóż do naczynia do zapiekania. Wyłóż na nie warstwę patatów. Zapiekaj przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

WERSJA dla 3. fazy: wołowinę z warzywami podsmażyć na dozwolonym oleju, a mleko owsiane zastąpić kokosowym lub migdałowym.

WERSJA WEGAŃSKA: zastąpić mięso 2 szklankami ugotowanej soczewicy, którą dodaje się na samym końcu razem z przyprawami. Ta wersja zapiekanki pasterskiej występuje w Książce kucharskiej autorki diety.

Mój komentarz:
Zapiekanka pasterska (Shepherd’s pie, także cottage pie) to danie kuchni brytyjskiej, czy też anglosaskiej składające się z warstwy mięsa przykrytej pure z ziemniaków. Tu mamy jej wersję przystosowaną do diety – ziemniaki zostały zastąpione patatami, zawiera mniej tłuszczu, ale reszta jest mniej więcej taka sama. Jak widać na zdjęciu, wygląda całkiem niedietetycznie i tak też smakuje.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

  • monolityczna

    Zrobiłam dla F3. Z mlekiem kokosowym przepięknie pachniało. Sama zapiekanka dobra, smaczna, bezproblemowa. Co prawda na talerzu wyglądało paciajowato, ale kto by się tam przejmował, skoro jadłam ze smakiem. Poza tym zawsze to urozmaicenie i coś odmiennego na talerzu 😉

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *