
Łosoś z blachy z batatami i papryką
Pieczony łosoś i pieczone warzywa to obiad wręcz luksusowy. Nie bez znaczenia jest fakt, że to posiłek łatwy i szybki w przygotowaniu, czyli pracy niewiele, a efekt spektakularny.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje. Na obiad lub kolację.
Składniki:
- 2 filety z łososia po 180 g każdy,
- 1 batat,
- 2 papryki (mogą być różnokolorowe),
- 5 łyżek oliwy lub oleju,
- sól, pieprz, wędzona papryka,
- opcjonalnie: koperek do posypania.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 210-220C.
- Bataty wyszorować i pokroić w księżyce. Wysuszyć, nasmarować 2 łyżkami oliwy, lekko posolić i ułożyć na blasze (poziomo, skórą do boku). Piec ok. 10 minut. Po tym czasie można je odwrócić na drugą stronę. Powinny być lekko przypieczone.
- W międzyczasie wymyć i pokroić paprykę. Nasmarować 2 łyżkami oliwy, ułożyć na blasze i piec kolejne 10 minut. Można wszystko delikatnie posypać wędzoną papryką.
- Łososia opłukać, dobrze osuszyć, posmarować łyżką oliwy, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli. Ułożyć na blasze obok batatów i papryki, i piec kolejne 10 minut, albo aż łosoś będzie gotowy.
- Gdy łosoś będzie gotowy (nie przepiekać, bo będzie suchy), posolić, opcjonalnie posypać koperkiem.
Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam z bloga Zielony Środek. Jest to świetny, szybki obiad lub kolacja w 3. fazie diety przyspieszającej metabolizm. Upieczone bataty stają się jeszcze słodsze, podobnie jak papryka i w połączeniu z łososiem smakują rewelacyjnie.
Do obiadu można dodać więcej warzyw (np. sałatę z sosem winegret) oraz koniecznie owoc 3. fazy. Do kolacji opcjonalnie dodaje się ziarna (np. pół szklanki ugotowanego dzikiego ryżu) i również można dorzucić jeszcze jakieś warzywa.
Poza dietą danie można podać z jogurtem greckim.


2 komentarze
Kasia
Uwielbiam to danie. Podchodziłam do batatów jak do jeża. Zrobiłam w zeszłym tygodniu i przepadłam. Dzisiaj miałam znowu. I gdyby nie święta za tydzien, pewnie znowu byłby łosoś i bataty. Przepyszne:)
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
To ciekawe, bo ja dziś również zrobiłam na obiad to danie 🙂 U mnie w domu wszyscy lubią.