Łosoś wędzony ze szparagami
Danie fazy 2 lub 3 (szczególnie polecany dla fazy 2.). Na przekąskę.
1 porcja dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Przekąska – pół porcji.
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia,
- kilka szparagów,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
1. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce – kiedy przełamiemy szparaga na pół, zostanie nam w ręku właśnie taki zdrewniały koniec.
2. Włożyć do gorącej, osolonej wody i gotować 3 minuty (wygodna będzie głęboka patelnia). Zdjąć z ognia i od razu włożyć pod bieżącą zimną wodę, aby ostygły.
3. Szparagi owijać plastrami łososia.
4. Danie polać sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Mój komentarz:
Sezon na szparagi trwa tylko do końca czerwca, więc nie ma co zwlekać z wprowadzeniem ich do menu. To warzywo jest dozwolone w 2. i 3. fazie diety przyspieszającej metabolizm. Czemu nie ma go na liście dozwolonych produktów fazy 1-szej? Oto zagadka, myślałam, że może to błąd polskiego wydania książki i sprawdzałam nawet na stronie H. Pomory, ale nie ma ich w tej fazie – i już.
Dla fazy 2-iej szparagi są świetne, bo mimo, choć nie zawierają zbyt wielu kalorii, to mają konkretną, mięsistą konsystencję i można się nimi najeść. Polecam jako urozmaicenie tej dość trudnej fazy.
Aha, owijanie szparagów łososiem to dość żmudna praca, którą polecam zostawić na czas kiedy podajemy to danie na imprezie, a na codzień po prostu wymieszać kawałki ryby ze szparagami.
One Comment
Pingback: