Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Idealny dodatek do szparagów i jaj: sos holenderski, który tradycyjnie robi się na maśle, tym razem w wersji na oliwie (lub oleju kokosowym). Pominięty został też etap podgrzewania na parze, co sprawia, że zawsze się udaje. Samo przygotowanie sosu trwa dosłownie kilka sekund. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje sosu holenderskiego oraz na 1 porcję szparagów z jajkiem. Składniki na sos holenderski (4 porcje): 2 żółtka świeżych jaj bio, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego oleju kokosowego, pół łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki papryki w proszku. Wszystkie składniki sosu powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki sosu dokładnie zmiksuj. Przechowywać w lodówce…
Sałatka z łososiem wędzonym na gorąco i szparagami
Sałatka ta zrobiła furorę na przyjęciu komunijnym córki (tak, jestem na tyle szalona, że zrobiłam je w domu, zamiast jak większość świata w restauracji). Co ważne – można zrobić tę sałatkę w 2 wersjach: dietetycznej (2. faza) i na bogato (3. faza), a jedyna różnica to SOS. Obie wersje pyszne. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3 – różnią się sosem. Składniki na 2 porcje na posiłek główny. W 2. fazie pół porcji sałatki = przekąska. Składniki na 2 porcje: 4 garści sałaty roszponki (lub zwykłej sałaty bądź miksu sałat), 200 g łososia wędzonego na gorąco, 8 zielonych szparagów (poza sezonem 2 szklanki fasolki szparagowej), 8 rzodkiewek, 2 cebulki…
Szybkie szparagi z sosem tahini i orzechami
Coraz bardziej przekonuję się, że najlepsze pomysły na dania mają weganie – ten pochodzi z kultowej Jadłonomii. Przekąska naprawdę błyskawiczna, oryginalna i niezwykle apetyczna. I jak każde danie na tym blogu – podkręcająca metabolizm! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje, na przekąskę. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 2 łyżki pasty tahini, 4 – 5 łyżek ciepłej wody, 1 łyżka soku z cytryny, 1/8 łyżeczki ksylitolu, spora szczypta soli, spora szczypta kuminu, łyżka orzechów włoskich/laskowych/pistacji/migdałów (do wyboru), podania: świeża kolendra/natka pietruszki/mięta. Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę w szerokim garnku lub głębokiej patelni, osolić i do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować 2-4 minuty. Pastę tahini, wodę, sok…
Wołowina po tajsku z bazylią
To jedno z tych dań, które pozwoli nam zapomnieć, że właśnie trwa faza 2. Bardzo polecam – dla osoby lubiącej aromaty kuchni azjatyckiej, będzie to atrakcyjne doznanie smakowe. Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w każdej fazie, jednak szczególnie polecane w 2. fazie. Składniki na 4 porcje. Na śniadanie, obiad lub kolację. Składniki: 4 opakowania 200 g makaronu konjac w kształcie ryżu (więcej o makaronie konjac) – można ten składnik pominąć i serwować wołowinę np. z porcją fasoli szparagowej czy surówką z kapusty pekińskiej. 480 g mielonej chudej wołowiny (używam takiej), 2 szklanki posiekanego w plasterki selera naciowego (lub szparagów), 4 cebulki dymki pokrojone w plasterki (zastąpiłam dwoma średnimi cebulami), 2 ząbki czosnku drobno…
Sałatka nicejska
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje dla osoby, która chce schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Dozwolone w fazie 2., na obiad lub kolację, lub przekąskę. Składniki: puszka tuńczyka z sosie własnym, 3 białka jaj ugotowanych na twardo, kilka zielonych szparagów (poza sezonem można zastąpić ogórkiem, brokułem itd), kilka rzodkiewek, kilka łyżek ugotowanej fasolki szparagowej, kilka liści sałaty lub innej zieleniny (u mnie endywia), ew. plasterek cytryny do dekoracji, jako sos: sok z cytryny lub ocet balsamiczny lub ogórek zmiksowany z musztardą i przyprawami 1. Tuńczyka osączyć z zalewy. 2. Białka jaj pokroić w kostkę. 3. Rzodkiewki pokroić na…
Łosoś wędzony ze szparagami
Danie fazy 2 lub 3 (szczególnie polecany dla fazy 2.). Na przekąskę. 1 porcja dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Przekąska – pół porcji. Składniki: 100 g wędzonego łososia, kilka szparagów, sok z cytryny, sól, pieprz. 1. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce – kiedy przełamiemy szparaga na pół, zostanie nam w ręku właśnie taki zdrewniały koniec. 2. Włożyć do gorącej, osolonej wody i gotować 3 minuty (wygodna będzie głęboka patelnia). Zdjąć z ognia i od razu włożyć pod bieżącą zimną wodę, aby ostygły. 3. Szparagi owijać plastrami łososia. 4. Danie polać sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym…
Sałatka ze szparagami i komosą
Danie fazy 3. Dodatek do obiadu lub kolacji. 4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: szklanka komosy ryżowej (quinoa), 6 zielonych szparagów, pęczek rzodkiewek, 2 średnie pomidory malinowe, cebula cukrowa, 3 łyżki posiekanego młodego szczypiorku, 4 łyżki oliwy extra vergine, łyżka soku z cytryny, łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 ząbka roztartego czosnku, sól, pieprz. 1. Komosę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce – kiedy przełamiemy szparaga na pół, zostanie nam w ręku właśnie taki zdrewniały koniec. Choć ja trafiłam na szparagi, które jakimś cudem ich nie miały. 3. Włożyć do…