Magnez a metabolizm
Pisałam już o tym zbawiennym wplywie witaminy D na metabolizm i odchudzanie, ale substancji niezbędnych dla naszego zdrowia oraz sprawnej przemiany materii jest więcej. Jeśli nasz metabolizm na hulać, musimy mu zapewnić magnez, który:
– wspomaga produkcję przeszło 300 rodzajów różnych enzymów,
– pomaga produkować energię,
– stabilizuje funkcje układu nerwowego, poprawia pamięć i myślenie,
– jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego,
– pomaga utrzymać właściwy poziom wapnia, potasu i witaminy D,
– pomaga utrzymywać właściwe ciśnienie krwi.
Dieta przyspieszająca metabolizm jest tak ułożona, że obfituje w produkty zawierające magnez, a szczególnie dużo tego składnika zawierają:
- warzywa o ciemnozielonych liściach, np. szpinak, jarmuż, botwina,
- brązowy ryż, komosa ryżowa, płatki owsiane i kasza owsiana,
- strączkowe: soczewica, fasola,
- kurczak,
- ryby morskie, zwłaszcza halibut, łosoś, krewetki, dorsz, tuńczyk (a także makrela, która nie jest dozwolona na diecie, ale po jej zakończeniu jak najbardziej),
- awokado,
- bazylia i kolendra.
Na blogu znajdziesz wiele przepisów z kurczakiem, łososiem czy szpinakiem.
Tekst powstał na podstawie materiałów ze strony www H. Pomroy.
2 komentarze
anklo
Ewo mozesz wyjasnic dlaczego makrela nie jest dozwolona na dpm ? Na poprzedniej diecie czesto zastepowalam nia lososia bo dostaje swieza prosto z polowu a u nas w sklepach losos przewaznie chodowany na szkodzkich farmach.
SzybkaPrzemiana.pl
To dlatego, że makrela należy do czołówki ryb, jeśli chodzi o zanieczyszczenie rtęcią, a Pomroy wyklucza wszelką chemię w czasie diety. Po diecie, na podtrzymaniu można ją już wg niej jeść.