
Makowiec
Oto fit makowiec bez cukru, nabiału i mąki, za to z pyszną polewą czekoladową na bazie oleju kokosowego i z „oszukiwanym” spodem o smaku przypominającym… krem zabajone.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 12-14 porcji. Na śniadanie lub przekąskę.
Składniki:
- 3 szklanki maku,
- 1-1,5 szklanki ksylitolu,
- 8 jaj (najlepiej eko),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 krople esencji migdałowej.
Na polewę czekoladową:
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 2 łyżki kakao.
- Mak sparzyć wrzątkiem na sitku wyłożonym gazą (żeby nie uciekał przez oczka), odłożyć, żeby mak wystygł i dobrze wysechł (nie był wilgotny).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Jaja zmiksować z ksylitolem, dodać esencję.
- Masę jajeczną dokładnie wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. W czasie pieczenia masy oddzielą się tworząc rodzaj spodu i nadzienia.
- Przełożyć całość do tortownicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
- Zrobić polewę: olej delikatnie podgrzać (nie gotować), dodać ksylitol, wymieszać do jego rozpuszczenia, następnie dodać kakao. Wymieszać. Jeśli polewa jest bardzo rzadka, wstawić na chwilę do lodówki, aż zacznie gęstnieć, a następnie rozsmarować na wystudzonym cieście.
- Ciasto przechowywać w lodówce pod przykryciem (masa makowa ma tendencję do wysychania).
Wariant: jeśli chcesz uzyskać ciasto bez spodu, rodzaj biszkoptu makowego, najpierw utrzyj żółtka z ksylitolem, a następnie wymieszaj je delikatnie z pianą ubitą z białek.
Można posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Mój komentarz:
Przepis z gatunku nietypowych: masa jajeczna w czasie pieczenia opada na dno tworząc rodzaj spodu – taka upieczona słodka masa smakiem przypomina nieco zabajone. Jeśli jemy makowiec na śniadanie, trzeba dodać owoce, np. śliwki, wiśnie lub borówka amerykańska będą idealnie pasować.
Jedzony na przekąskę – koniecznie z warzywami.


4 komentarze
Yoanna Nazar
Czy mak trzeba zmielic?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie, tylko sparzyć.
Katarzyna Blukacz
Mi sięmasa nie oddzieliła, mam jedno ciacho makowe. zastanawiam sie czy mozna do tego dodawac jakies orzechy czy wyjdzie zakalec?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Jednolite ciasto też jest OK, moim zdaniem. Można dodać orzechy, wtedy wyjdzie mniejsza porcja na posiłek, bo jest więcej tłuszczów.