Miękkie ciasteczka korzenne (bez mąki, cukru, nabiału)
To są pyszne ciastka o świetnym składzie, ale nie twarde i chrupiące, lecz miękkie i rozpływające się w ustach, nawet lekko ciągutki. Ich oryginalna nazwa to: piernikowe żujki.
Zobacz także:
Danie Diety Przyspieszającej Metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub jako zdrowy tłuszcz w daniu głównym.
Składniki na 10 porcji:
- 200 g zmielonych migdałów bez skórki/mąki migdałowej*,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka przyprawy do piernika (lub 1/2 łyżeczki cynamonu + 1/2 łyżeczki imbiru),
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego,
- 1/2 szklanki ksylitolu.
* opakowanie mąki migdałowej 200 g Belbake można kupić w Lidlu za ok. 11 zł
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki oprócz oleju włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj płynny olej kokosowy i zamieszaj dokładnie aż powstanie masa. Jeśli będzie zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę oleju – ma być kleista, o konsystencji plasteliny.
- Łyżeczką nabieraj porcje, rób z nich kulki, kładź na blasze i lekko spłaszczaj dłonią.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut.
- Upieczone ciasteczka będą bardzo miękkie, jednak gdy wystygną – stężeją (do pewnego stopnia, ponieważ jest to typ ciastek miękkich).
Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam z książki Sarah Wilson „Rzucam cukier”, choć dokonałam w nim pewnych zmian. Stewię zastąpiłam ksylitolem (nie ma u nas do kupienia dobrej, czystej stewii), a masło olejem kokosowym (jeśli chcecie zrobić ten przepis poza dietą z masłem, to dodajcie 8 łyżek).
10 porcji nie oznacza oczywiście 10 ciasteczek – ilość, jaka wyjdzie, należy podzielić na 10 porcji.
Zachęcam też do własnych wariacji, zamiast przyprawy piernikowej można dodać kakao, kawę Inkę, posiekane orzechy itd.