Owsianka dyniowa
Eksplozja smaku jesieni – sycąca, rozgrzewająca, korzenna, aromatyczna owsianka z dynią w roli głównej. Przepis wegański.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3. Składniki na 2 porcje w fazie 1. lub 4 porcje w fazie 3.
Składniki:
- 600 g obranej dyni (Hokkaido również powinna być obrana),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki oleju kokosowego, dowolnego (tylko faza 3.)
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2 szklanki mleka owsianego,
- 2-4 łyżeczki ksylitolu (w zależności od preferencji),
- 1/8 łyżeczki soli,
- 4 łyżki orzechów lub wiórków/płatków kokosowych (tylko faza 3.).
Wykonanie w fazie 1.:
- Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dynię i przyprawy wrzucić do nagrzanego rondelka i przez chwilę prażyć na sucho ciągle mieszając.
- Dodać pół szklanki wody i prażyć mieszając jeszcze 3 minuty.
- Dodać płatki, mleko owsiane, ksylitol, sól, następnie gotować pod przykryciem przez 5 minut.
- Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 5 minut, aż płatki będą miękkie. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody,(na początek pół szklanki). Wiele zależy od gatunki dyni, jedne są mniej, inne bardziej wodniste.
- Z podanych składników wyjdą 2 porcje dla fazy 1.
Wykonanie w fazie 3.:
- Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W rondelku rozgrzać olej, wrzucić dynię i przyprawy i smażyć mieszając przez 3 minuty.
- Dodać płatki, mleko owsiane, ksylitol, sól i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
- Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 5 minut, aż płatki będą miękkie. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody,(na początek pół szklanki). Wiele zależy od gatunki dyni, jedne są mniej, inne bardziej wodniste.
- Każdą porcję posypać łyżką orzechów lub wiórków/płatków kokosa.
- Z podanych składników wyjdą 4 porcje dla fazy 3.
Można w fazie 3. użyć mleka migdałowego lub kokosowego (z kartonu, jeśli jest to mleczko z puszki, trzeba je rozcieńczyć wodą).
Mój komentarz:
Przepis pochodzi z wegańskiej Jadłonomii. Ta wersja owsianki „na bogato” na pewno posmakuje wielbicielom dyni i korzennych smaków. Mi osobiście bardzo przypadła do gustu – ma piękny kolor, kremową konsystencję konsystencję, korzenny smak – sprawia wrażenie kulinarnej rozpusty. Polecam jako idealny początek dnia.
One Comment
Pingback: