Likopen. Dlaczego warto jeść przecier pomidorowy?
Natura jest czasem przewrotna. Więcej cennego likopenu można znaleźć w koncentracie pomidorowym niż w świeżych pomidorach.
Czym jest likopen i jak działa?
- Jest barwnikiem (karotenoidem) odpowiadającym za czerwony kolor owoców i warzyw.
- To naturalny przeciwutleniacz o super właściwościach – usuwa z organizmu wolne rodniki, co ma działanie antyrakowe (o czym poniżej).
- Ma zdolność regeneracji innych antyoksydantów, m.in. luteiny.
- Ma działanie antynowotworowe. Wg badań zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy i raka prostaty.
- Chroni przed rozwojem chorób serca.
- Poprawia gęstość kości, a tym samym zmniejsza ryzyko osteoporozy.
- Opóźnia procesy starzenia się skóry i zmniejsza ryzyko raka skóry.
Jednym słowem – im więcej jemy likopenu, tym lepiej.
Gdzie znaleźć likopen?
Występuje w czerwonych warzywach i owocach, np. w papryce, arbuzie czy czerwonych grejpfrutach, jednak najwięcej jest go w pomidorach i co ciekawe, wcale nie w świeżych, lecz w jego przetworach takich jak:
- przecier pomidorowy,
- koncentrat pomidorowy,
- keczup pomidorowy,
- sos pomidorowy.
Likopen wchłania się lepiej w towarzystwie tłuszczu (np. oliwy z oliwek lub innego zdrowego tłuszczu) oraz w postaci podgrzanej.
Propozycje dań diety z dużą zawartością likopenu
Zupa krem z pomidorów i batatów