Zasady diety

Likopen. Dlaczego warto jeść przecier pomidorowy?

Natura jest czasem przewrotna. Więcej cennego likopenu można znaleźć w koncentracie pomidorowym niż w świeżych pomidorach. 

Czym jest likopen i jak działa?

  • Jest barwnikiem (karotenoidem) odpowiadającym za czerwony kolor owoców i warzyw.
  • To naturalny przeciwutleniacz o super właściwościach – usuwa z organizmu wolne rodniki, co ma działanie antyrakowe (o czym poniżej).
  • Ma zdolność regeneracji innych antyoksydantów, m.in. luteiny.
  • Ma działanie antynowotworowe. Wg badań zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy i raka prostaty.
  • Chroni przed rozwojem chorób serca.
  • Poprawia gęstość kości, a tym samym zmniejsza ryzyko osteoporozy.
  • Opóźnia procesy starzenia się skóry i zmniejsza ryzyko raka skóry.

Jednym słowem – im więcej jemy likopenu, tym lepiej. 

Gdzie znaleźć likopen?

Występuje w czerwonych warzywach i owocach, np. w papryce, arbuzie czy czerwonych grejpfrutach, jednak najwięcej jest go w pomidorach i co ciekawe, wcale nie w świeżych, lecz w jego przetworach takich jak:

  • przecier pomidorowy,
  • koncentrat pomidorowy,
  • keczup pomidorowy,
  • sos pomidorowy.

Likopen wchłania się lepiej w towarzystwie tłuszczu (np. oliwy z oliwek lub innego zdrowego tłuszczu) oraz w postaci podgrzanej.

Propozycje dań diety z dużą zawartością likopenu

Zupa krem z pomidorów i batatów

zupa-krem-pomidory2-dieta-metabolizm

Błyskawiczna zupa z pomidorów

blyskawiczny-krem-z-pomidorow-dieta-metabolizm

Szakszuka

szakszuka_dieta-metabolizm

Makaron z sosem bolognese

bolognese_metabolizm

Chili mac, czyli makaron z chili

chili-mac-dieta-metabolizm

Keczup domowy

keczup1

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *