
Pasta z czerwonej fasoli
Błyskawiczna pasta na przekąski czy kanapki, zaczerpnięta z kuchni wegańskiej. Ze skromnych składników, jednak zaskakuje wyrazistym, ciekawym smakiem.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje (więcej w komentarzu poniżej)
Składniki:
- puszka fasoli czerwonej lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- ½ łyżeczki łyżeczki kuminu,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki papryki ostrej,
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej,
- sól i czarny pieprz – do smaku.
- Fasolę odsączyć i wypłukać na sitku.
- Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam z Jadłonomii, gdzie nosi nazwę “kryzysowa pasta z czerwonej fasoli” – kryzysowa, ponieważ będąc weganinem nie jest łatwo zorganizować sobie danie na szybko, a ta pasta powstaje dosłownie w chwilkę.
Ciężko mi opisać jej smak, poszczególne składniki tworzą nową jakość z przebijającą nutką wędzonej papryki. Właśnie dzięki tej wędzonce i dodatkowi mięsistej czerwonej fasoli wydaje się taka jakby trochę… “mięsna” (niech mi weganie wybaczą). W każdym razie jest naprawdę pyszna.
Mam też na blogu inną pastę z fasoli, cytrynowo-ziołową, zupełnie inna niż ta z czerwonej, ale też bardzo smaczną.
Jak pastę z czerwonej fasoli wkomponować z menu 3. fazy?
Można ją jeść dokładnie tak jak humus, na przekąskę, z selerem naciowym lub ogórkiem. W ramach śniadania można nią posmarować kromkę chleba, np. esseńskiego czy gryczanego. Na pewno sprawdzi się też z owsianą tortillą.


One Comment
Pingback: