Przepisy

Pasta z czerwonej fasoli

Błyskawiczna pasta na przekąski czy kanapki, zaczerpnięta z kuchni wegańskiej. Ze skromnych składników, jednak zaskakuje wyrazistym, ciekawym smakiem. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje (więcej w komentarzu poniżej)

Składniki:

  • puszka fasoli czerwonej lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • ½ łyżeczki łyżeczki kuminu,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej,
  • sól i czarny pieprz – do smaku.
  1. Fasolę odsączyć i wypłukać na sitku.
  2. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.

Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam z Jadłonomii, gdzie nosi nazwę “kryzysowa pasta z czerwonej fasoli” – kryzysowa, ponieważ będąc weganinem nie jest łatwo zorganizować sobie danie na szybko, a ta pasta powstaje dosłownie w chwilkę.

Ciężko mi opisać jej smak, poszczególne składniki tworzą nową jakość z przebijającą nutką wędzonej papryki. Właśnie dzięki tej wędzonce i dodatkowi mięsistej czerwonej fasoli wydaje się taka jakby trochę… “mięsna” (niech mi weganie wybaczą). W każdym razie jest naprawdę pyszna.

Mam też na blogu inną pastę z fasoli, cytrynowo-ziołową, zupełnie inna niż ta z czerwonej, ale też bardzo smaczną.

Jak pastę z czerwonej fasoli  wkomponować z menu 3. fazy?

Można ją jeść dokładnie tak jak humus, na przekąskę, z selerem naciowym lub ogórkiem. W ramach śniadania można nią posmarować kromkę chleba, np. esseńskiego czy gryczanego. Na pewno sprawdzi się też z owsianą tortillą.

Pobierz bezpłatnego e-booka

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 8 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *