Pomidory z fasolką na ciepło
To przepis zwyczajny niezwyczajny. Z bardzo prostych składników, ale w tym właśnie tkwi jego siła – zrobisz go szybko, z tego, co masz w domu, bez zawracania głowy. Pochodzi z wegańskiej książki „Jadłonomia po polsku”. Wegańskie przepisy Marty nigdy nie zawodzą. Zobacz także: Fasolka szparagowa po grecku Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Więcej informacji w komentarzu poniżej. Składniki na 3 porcje: puszka białej fasolki (lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej), 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia, 1/4 łyżeczki papryki wędzonej, sól, pieprz, 3-4 pomidory malinowe lub bawole serce (600 g), 1/2 cebuli, zielenina do posypania: szczypiorek, natka, koperek, itp. Fasolkę…
Fasolowe brownie z orzechami (bez mąki i cukru)
Co myślisz, gdy słyszysz: fasolowe brownie? Podejrzewam, że nic dobrego 😉 Powiem więc tak – smaku fasoli nie czuć absolutnie, jest mocno czekoladowe, słodkie, z kawałkami chrupiących orzechów. Smakuje moim zdaniem bardzo dobrze, a wyglądowi również nie można niczego zarzucić: wygląda dokładnie tak, jak klasyczne brownie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 8 porcji. Na przekąskę (lub ew. dodatek do dania głównego). Składniki: 2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli (lub 800 samodzielnie ugotowanej – masa po ugotowaniu), 100 g oleju kokosowego, 4 jaja, 80 g kakao, 120 g ksylitolu, pół łyżeczki soli, 100 g posiekanych orzechów włoskich. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Fasolę dokładnie zmiksuj z jajami.…
Pasta z czerwonej fasoli
Błyskawiczna pasta na przekąski czy kanapki, zaczerpnięta z kuchni wegańskiej. Ze skromnych składników, jednak zaskakuje wyrazistym, ciekawym smakiem. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje (więcej w komentarzu poniżej) Składniki: puszka fasoli czerwonej lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki ostrej, ¼ łyżeczki papryki wędzonej, sól i czarny pieprz – do smaku. Fasolę odsączyć i wypłukać na sitku. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Mój komentarz: Przepis zaczerpnęłam z Jadłonomii, gdzie nosi nazwę „kryzysowa pasta z czerwonej fasoli” – kryzysowa, ponieważ będąc weganinem nie jest łatwo zorganizować sobie danie…
Kowbojska zupa fasolowa
Kolejne danie podpatrzone na wegańskiej Jadłonomii – gęsta, aromatyczna i sycąca zupa, idealna na chłodne dni. Przepis inspirowany kuchnią meksykańską. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1.lub w 3., na obiad lub kolację. Składniki na 12 porcji. Składniki na 12 porcji: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju do smażenia (tylko w fazie 3.), 2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, szczypta cynamonu, 2 puszki pomidorów krojonych, 2 puszki białej fasoli, 2 puszki czerwonej fasoli, 4 szklanki wywaru z włoszczyzny, 1 -2 łyżki sosu tamari (można pominąć),…
Sałatka z komosą i czarną fasolą
Lekka sałatka na kolację to zawsze dobry wybór. Ta zawiera komosę ryżową, fasolę, oliwę z oliwek i sporo warzyw, jest więc pełnowartościowym, idealnie zbalansowanym posiłkiem zawierającym mnóstwo (!) cennych składników odżywczych. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na kolację. Składniki: 1 łyżeczka soli morskiej, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 4 łyżeczki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 1 puszka fasoli czarnej (450 g), może być też fasola czerwona, 1 szklanka posiekanego ogórka, 1/2 szklanki pokrojonych w talarki rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, 3 łyżki drobno posiekanej cebuli czerwonej. 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, 2 szklanki mieszanki sałat, sos z 4 łyżek oliwy…
Szybka zupa fasolowa
Smak kuchni polskiej na diecie – zdrowa zupa fasolowa, obficie doprawiona majerankiem i pieprzem budzi miłe wspomnienia domowej kuchni. Mnie osobiście ten smak i zapach kojarzy się z obozem harcerskim, gdzie nakładało się taką zupę wprost z postawionego na ogniu z wielkiego kotła – eh, to były czasy… Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 8 porcji, na obiad lub kolację. Składniki: 2 puszki białej fasoli, 240 g kabanosów bez konserwantów, 6 szklanek wywaru z włoszczyzny (lub wody), 2 marchewki, 1 batat, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 1 por (biała część), 1 średnia cebula, 1 łyżka suszonego majeranku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Marchewkę, selera i korzeń pietruszki obierz,…
Smalec z fasoli
Jak smakuje wegański smalec z fasoli? Jak… smalec 🙂 A przynajmniej bardzo podobnie, zapewne dzięki dodatkowi podsmażonej cebulki i majeranku. Bardzo smaczny dodatek do kanapek lub samodzielna przekąska. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 3 porcje. Na śniadanie lub kolację (z chlebem) lub na przekąskę (bez chleba). Składniki: puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej), duża cebula, 6 łyżek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego, łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: kromka chleba żytniego 30 g na jedną porcję smalcu (jeśli smalec ma być jedzony na śniadanie lub kolację) Olej rozgrzać na patelni i smażyć na nim drobno pokrojoną cebulę – najpierw zeszklić, a…
Zupa z fasolką szparagową i koperkiem
Wegańska zupa z żółtą fasolką szparagową, batatami, mleczkiem kokosowym i białą fasolą. Aromatyczna, sycąca i pyszna. Zobacz także: Zupa krem z kalafiora i pora Zupa marchwiowo-kokosowa z curry Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na obiad lub kolację. Składniki na 6 porcji. Składniki: duża cebula, 2 łyżki oleju do smażenia cebuli, 500 g batatów, 3 pomidory lub puszka krojonych, 2/3 łyżeczki słodkiej papryki, 2/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki cynamonu, łyżeczka ksylitolu, 1 1/2 – 1 3/4 litra wywaru z włoszczyzny, 500 g fasolki szparagowej, 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) o dobrym składzie (zobacz przykłady), 2 – 3 łyżki soku z cytryny, 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki samodzielnie…
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli
Zdrowy smakołyk – wilgotne, czekoladowe ciasto z lśniącą czekoladową polewą. Bez cukru i mąki, na bazie czerwonej fasoli, której smak nie jest wyczuwalny. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych (więcej w komentarzu poniżej). Składniki na ciasto: 2 puszki fasoli czerwonej lub 480 g samodzielnie ugotowanej, 2 duże ugotowane na półtwardo marchewki (mogą być też surowe drobno starte na tarce). 4 jaja, 3 łyżki oleju kokosowego, 4-5 łyżek kakao, szklanka ksylitolu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć). Składniki na polewę: 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ksylitolu. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Fasolę…
Torcik czekoladowy z bitą śmietaną kokosową
Czekoladowe wilgotne ciasto (bez mąki, z zaskakujących składników) z kwaskowatymi owocami i słodkim kokosowym kremem – tak, to nadal dieta, na której się chudnie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 8 porcji. Jako do dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji. Może też służyć ewentualnie jako przekąska – czytaj więcej w komentarzu poniżej. Składniki: 2 szklanki ugotowanej fasoli czerwonej (odpowiada to ok. 1,5 puszki, resztę można wykorzystać do innego posiłku), 4 jaja, szklanka ksylitolu + dodatkowo 3 łyżki do śmietanki kokosowej, 5 łyżek oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego, 3 łyżki kakao ciemnego, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżka soku z cytryny lub octu, puszka 400 g mleczka kokosowego kilka…