Przepisy

Placki z cukinii z sosem tahini

Coś nieprawdopodobnie pysznego – jeśli lubisz cukinię i smak pasty tahini, nie wahaj się ani chwili. Pasta sezamowa z czosnkiem i sokiem z cytryny tworzą niesamowite połączenie. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje. Na obiad lub kolację. 

Składniki:

  • 400 g cukinii,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 jaja,
  • pęczek natki,
  • łyżka mąki owsianej lub mąki z tapioki,
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony, kumin,
  • kilka łyżek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego do smażenia,
  • na sos: 3 łyżki pasty sezamowej tahini, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki zimnej wody, ząbek czosnku, sól.
  1. Cebule drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niej cebulę, posiekaną natkę, sól, pieprz i kumin. Wymieszać. Jeśli puści sok – odcisnąć.
  3. Dodać rozbełtane jajka, mąkę owsianą i dokładnie wymieszać. Od razu działać dalej, nie odkładać na później, bo wydzieli się woda.
  4. Na rozgrzany olej nakładać niewielkie placuszki i smażyć ok. 5 minut z każdej strony, na rumiano.
  5. Zrobić sos: ząbek czosnku rozetrzeć z solą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  6. Usmażone placki podawać z sosem. Pasuje także surówka z pomidorów lub ogórków.

Mój komentarz:
Przepis jest mocno inspirowany recepturą z fantastycznej książki „Kulinarne opowieści” autorstwa Dominiki Wójciak, zwyciężczyni 3. edycji Masterchefa.
Coś nieprawdopodobnie pysznego – jeśli lubisz cukinię i smak pasty tahini, nie wahaj się ani chwili. Pasta sezamowa z czosnkiem i sokiem z cytryny tworzą niesamowite połączenie. Sądzę, że można cukinię zastąpić dynią lub marchwią, bądź pokusić się o mieszankę różnych warzyw, wliczając w to także cukinię.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

24 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *