Sałatka jarzynowa tradycyjna
Dawno, dawno temu była to główna, jeśli nie jedyna sałatka pojawiająca się na polskich stołach. Czasy się zmieniły, a ona nadal widzie prym. Wersja dostosowana do diety i zapewniam, że bardzo smaczna. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. Na śniadanie, obiad lub kolację lub jako samodzielna przekąska. Składniki na 2 porcje. Składniki: 2 jaja, 2 duże marchewki, 2 średnie ogórki kiszone, cebula czerwona (może być biała lub kawałek pora), 4 łyżki majonezu domowej roboty, sól, pieprz do smaku, natka do posypania. Jaja ugotować na twardo. Marchewki ugotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać i przelać na sitku wrzątkiem. Jaja, marchew, ogórki drobno pokroić wrzucić do miski. Dodać do całości…
Czekoladowe ciasto oliwne
Przepis Nigelli w prawie niezmienionej postaci, czyli czekoladowa rozpusta podkręcająca metabolizm. Przepis diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych. Składniki: 150 ml oliwy z oliwek (może być też olej słonecznikowy, z pestek winogron lub kokosowy), 50 g kakao, 125 ml wrzątku, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 150 g mielonych migdałów, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 200 g ksylitolu, 3 jaja. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Kakao przesiej do miski, dodaj wrzątek, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję majonezu, więc jeśli jest zbyt gęsta, dolej jeszcze wrzątku do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj migdały z solą i sodą. Jajka ubij z…
Chlebek warzywny
Bardzo smaczny chlebek, którego smak można modyfikować za każdym razem dodając inne warzywa i przyprawy. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na ok. 8 porcji do posiłku głównego lub przekąskowych. Składniki: 8 jaj, najlepiej z hodowli ekologicznej, pół szklanki oleju z pestek winogron, 2/3 szklanki mąki kokosowej, 2 czubate łyżki mąki owsianej, mała cukinia, 2 małe marchewki, 1/4 szklanki pestek z dyni, łyżka octu jabłkowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli, opcjonalnie przyprawy do smaku, np. pieprz, bazylia, oregano itd. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni. Jajka zmiksować z olejem. Dodać mąkę kokosową, owsianą, ocet jabłkowy, proszek do pieczenia, sól, połowę pestek dyni, opcjonalnie przyprawy. Wymieszać. Cukinię…
Placki z cukinii z sosem tahini
Coś nieprawdopodobnie pysznego – jeśli lubisz cukinię i smak pasty tahini, nie wahaj się ani chwili. Pasta sezamowa z czosnkiem i sokiem z cytryny tworzą niesamowite połączenie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje. Na obiad lub kolację. Składniki: 400 g cukinii, 2 czerwone cebule, 2 jaja, pęczek natki, łyżka mąki owsianej lub mąki z tapioki, sól, pieprz czarny świeżo mielony, kumin, kilka łyżek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego do smażenia, na sos: 3 łyżki pasty sezamowej tahini, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki zimnej wody, ząbek czosnku, sól. Cebule drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać…
Zielona szakszuka
Śniadanie idealne. Zielona wersja tradycyjnej pomidorowej szakszuki. Tym razem jajka smażone są na mieszance zielonych warzyw: cukini, porze, szpinaku lub jarmużu. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Na śniadanie, obiad lub kolację, może też stanowić przekąskę. Składniki: por, zielona papryka, mała cukinia, 200 g lub więcej liści szpinaku (może być też jarmuż), 3 jaja, 6 łyżek zdrowego oleju do smażenia (np. z pestek winogron), sól, pieprz do smaku. Rozgrzać na patelni olej. Pora (część białą i jasnozieloną) pokroić w plasterki, paprykę i cukinię w drobną kostkę. Wrzucić warzywa na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą i…
Awokado zapiekane z jajkiem
Efektownie wyglądająca i smaczna przekąska fazy 3. Idealne połączenie białka i zdrowego tłuszczu. Danie 3. fazy diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na dwie przekąski lub dodatek do dania głównego. Składniki: jedno dojrzałe awokado, 2 małe jaja, sól, pieprz, inne lubione przyprawy, opcjonalnie: łyżka posiekanej natki lub szczypiorku do posypania gotowego dania, opcjonalnie: plasterek wędliny bez azotanów (pokrojony w kostkę, dodany przed pieczeniem). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę i jeszcze lekko wydrążyć, aby jajko się zmieściło. Przekrojone awokado ułożyć na formie do muffinków lub w innym naczyniu, w którym będzie bardzo stabilne i nie będzie się przechylać, gdyż jakikolwiek przechył spowoduje, że jajko wypłynie.…
Sałata z jajkiem
Bardzo prosta, smaczna i sycąca przekąska 3. fazy diety. Oprócz sałaty można dodać inne warzywa, np. pomidor, ogórek, natkę, szczypiorek, rzodkiewkę itd. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Przekąska dla fazy 3. Składniki na jedną porcję. Składniki: 1/3-1/2 główki sałaty, jajko ugotowane na twardo, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, 1/4 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, szczypta czosnku granulowanego, Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Jajko pokroić w kostkę i wysypać na sałatę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałym sosem polać sałatę z jajkiem. Wymieszać. Mój komentarz: Prościej być już nie mogło, jednak najczęściej zapominamy o najprostszych rozwiązaniach. Oprócz sałaty można dodać inne warzywa, np. pomidor, ogórek, natkę, szczypiorek, rzodkiewkę…
Placki owsiano-kokosowe z owocami
Chrupiące, mocno kokosowe placki śniadaniowe to prawdziwa rozpusta i to na dodatek dietetyczna. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. Składniki na jedną porcję. Składniki: jedno małe jajo, pół szklanki płatków owsianych PO namoczeniu lub ugotowaniu (surowych wyjdzie ok. 1/4 szklanki, ale zależy to płatków), łyżka mąki kokosowej, 1-2 łyżeczki ksylitolu, 2 łyżki oleju kokosowego, szklanka borówki amerykańskiej (lub jagód, jeżyn, malin, wiśni). Jajo, płatki owsiane, ksylitol i mąkę kokosową dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. (Ciasto powinno mieć na tyle zwartą konsystencję, aby placki nie rozlewały się na patelni. Tę zwartość zapewnia mąka kokosowa, z podanych składników konsystencja powinna być dobra, jeśli nie – dosyp jeszcze odrobinę mąki kokosowej). Na…
Awokado z jajkiem i komosą
Kolejny przykład dania niekojarzącego się zupełnie z dietą. Awokado, jajko i pomidor zawsze do siebie idealnie pasują, a dodatek komosy ryżowej czyni danie bardziej sycącym. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. na śniadanie lub kolację. Składniki na jedną porcję. Składniki: dojrzałe awokado, jajko, pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa), łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, pół papryki, kilka pomidorków koktajlowych, można też dodać: ogórek, seler naciowy, mieszankę sałat, natkę pietruszki itd. sól, morska, łyżka zdrowego tłuszczu do usmażenia jajka (np. oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z pestek winogron). Pomidorki umyć, przekroić na połówki, wrzucić do miseczki. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do pomidorów. Ugotowaną komosę dodać do…
Beza z rabarbarem
Czegoś takiego jeszcze nie było! Słodkie, pyszne śniadanie w 2. fazie diety przyspieszającej metabolizm – rabarbar zapieczony pod słodką bezą. Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 2. Na śniadanie, ale może też być na obiad lub kolację. Jeśli zrobimy bezę z połowy podanej porcji (ilość rabarbaru może pozostać ta sama), to może być przekąską. Do takiego dania warto, a nawet trzeba zjeść także warzywa. Składniki: szklanka posiekanego w dość cienkie plasterki rabarbaru, 1/4 szklanki ksylitolu, szczypta cynamonu, 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć), 2 białka, płaska łyżeczka startej skórki z cytryny. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Włóż do rondla rabarbar, 3 łyżki wody, 2/3 ksylitolu i cynamon. Doprowadź do…