
Placki z kalafiora
Co za odkrycie – placki, które pachną jak ziemniaczane, a nawet ciut podobnie smakują, choć robi się je z surowego startego kalafiora.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje obiadowe lub przekąskowe. Z całości składników wychodzi ok. 12 placków.
Składniki:
- 300 g kalafiora,
- pół marchewki,
- 1/4 cebuli,
- 3 łyżki mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane),
- 2 jaja,
- łyżeczka soli,
- pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa – do smaku,
- kilka łyżek oleju do smażenia (np. z pestek winogron, słonecznikowy)
- Kalafior i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. (Ja zmiksowałam w blenderze na grubą sieczkę).
- Cebulę posiekaj.
- Wymieszaj w dużej misce kalafior, marchew, cebulę, mąkę owsianą, jaja i przyprawy.
- Rozgrzej olej na patelni (nie od razu cały, tylko dodawaj do smażenia kolejnych partii placków).
- Ponieważ placki nie mają bardzo zwartej konsystencji, powinny być dość małe, żeby się nie rozpadły. Wykładaj po łyżce masy, rozsmarowuj na patelni, żeby były cienkie i smaż ok. 4 minuty z każdej strony na niewielkim ogniu, do zrumienienia, po czym delikatnym, acz stanowczym ruchem przekładaj na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku (z niewielkimi modyfikacjami). Metoda przyrządzenia jest identyczna jak w przypadku placków ziemniaczanych, jednak zaskoczeniem był fakt, że w czasie smażenia pachną tak jak ziemniaczane, a nawet odrobinę podobnie smakuję. O dziwo, smaku kalafiora jakoś szczególnie nie czuć i nie wszystkie osoby jedzące zorientowały się, z czego są zrobione.
Jak jeść placki z kalafiora w czasie diety?
- Mogą stanowić pełną przekąskę, choć można do nich dodać jeszcze jakąś surówkę z warzyw.
- Ze względu na dodatek jajka, porcja placków wyczerpuje proteiny w danym posiłku, więc obiad mógłby np. wyglądać tak: placki kalafiorowe, ugotowana fasolka szparagowa żółta, surówka z pomidorów, szklanka malin.
- Nie ma przeciwskazań, żeby zjeść te placki na śniadanie. Wtedy dodatkowo trzeba dodać owoc.


2 komentarze
Ania
a może by część kalafiora upiec, i taki upieczony zmiksować i wmieszać do masy i wtedy będzie lepsza konsystencja…..
Ewa - SzybkaPrzemiana
Można, aczkolwiek ta konsystencja jest całkiem OK. Podejrzewam, że smak będzie wtedy bardziej kalafiorowy.