
Sałatka z awokado, jajkiem i ogórkiem
Jakoś tak się składa, że awokado idealnie komponuje się z jajami. Jeśli dodamy do nich ogórka, sałatę i sos majonezowo-musztardowy, wyjdzie nam przepyszna zdrowa sałatka.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje. Na posiłek główny lub przekąskę. Więcej informacji w komentarzu poniżej.
Składniki:
- 2 ugotowane jajka eko,
- 1 dojrzałe awokado,
- 2-3 ogórki gruntowe,
- 2-3 garści miksu sałat lub sałaty, lub dowolnych zielonych listków, np. szpinaku,
- 5 czarnych oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku,
- na sos: 2 łyżeczki majonezu domowej roboty, 2 łyżeczki oliwy, 1 i 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka ksylitolu.
- Jajka pokroić na ćwiartki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotować sos mieszając składniki w miseczce.
- Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Ogórki umyć, obrać pozostawiając miejscami paseczki skórki. Pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i skropić łyżeczką soku z cytryny. Awokado i ogórka wymieszać z połową sosu.
- Na półmiskach ułożyć sałatę. Na sałacie – ogórki i awokado, potem jajka, które skropić resztą sosu i posypać plasterkami czarnych oliwek.
Mój komentarz:
To przepis z Kwestii Smaku i naprawdę uwielbiam znajdować przepisy, które niemal żywcem pasują do Diety Przyspieszającej Metabolizm. Taka sałatka może być posiłkiem głównym – na śniadanie lub kolację z kromką chleba np. żytniego, na obiad już bez takiego dodatku, za to z owocem na deser. Może być też samodzielną przekąską.

