Przepisy

Batony zbożowe bez pieczenia

Prosty i szybki przepis na słodkie, chrupiące batoniki zbożowe o smaku kokosa, cynamonu, orzechów i maku. Bez cukru, mąki, nabiału i jaj. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie. Składniki na 10 porcji.

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1/3 szklanki nasion chia,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki masła słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli morskiej,
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, laskowych lub nerkowca,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka maku lub sezamu.
  1. 1/2 szklanki płatków, chia i ksylitol zemleć na drobny proszek.
  2. Dodać pozostałe 2 szklanki płatków oraz wszystkie pozostałe składniki.
  3. Miksować pulsacyjnie ok. 7 razy (robiłam w mikserze kielichowym z ostrzem w kształcie litery „s”). W trakcie zeskrobywać łyżką masę przylepiającą się do ścianek.
  4. Wymieszać łyżką.
  5. Małą prostokątną blaszkę (u mnie 26 x 16 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, docisnąć, wyrównać. Myślę też, że można wykorzystać standardową keksówkę, wówczas batony będą krótsze i wyższe, a przez to może bardziej poręczne.
  6. Chłodzić w lodówce 4 godziny lub w zamrażalniku 30 minut.
  7. Pokroić na 10 kawałków. Przechowywać w lodówce.

Mój komentarz:
Powiem krótko – są przepyszne i niech się schowają kupne batoniki musli. Chrupiące, słodkie, bogate w smaku – w każdym kolejnym kęsie wyczuwa się inny składnik. To przepis autorki diety z jej strony.

Najlepiej przechowywać je w lodówce, bo w temperaturze pokojowej stają się kruche – jedyne spoiwa to masło słonecznikowe i olej kokosowy, które nie mają zbyt twardej konsystencji. Można je także zamrażać i jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika, ponieważ nie zamarzają na kość.

Jako śniadanie w 3. fazie – dostarczają zdrowych tłuszczy i ziaren, więc trzeba dodać jeszcze owoce i warzywa, można też – opcjonalnie – proteiny.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

11 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *