Batony zbożowe bez pieczenia
Prosty i szybki przepis na słodkie, chrupiące batoniki zbożowe o smaku kokosa, cynamonu, orzechów i maku. Bez cukru, mąki, nabiału i jaj.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie. Składniki na 10 porcji.
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1/3 szklanki nasion chia,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- 1/2 szklanki oleju kokosowego,
- 1/2 szklanki masła słonecznikowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli morskiej,
- 1/4 szklanki orzechów włoskich, laskowych lub nerkowca,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 1 łyżka maku lub sezamu.
- 1/2 szklanki płatków, chia i ksylitol zemleć na drobny proszek.
- Dodać pozostałe 2 szklanki płatków oraz wszystkie pozostałe składniki.
- Miksować pulsacyjnie ok. 7 razy (robiłam w mikserze kielichowym z ostrzem w kształcie litery „s”). W trakcie zeskrobywać łyżką masę przylepiającą się do ścianek.
- Wymieszać łyżką.
- Małą prostokątną blaszkę (u mnie 26 x 16 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, docisnąć, wyrównać. Myślę też, że można wykorzystać standardową keksówkę, wówczas batony będą krótsze i wyższe, a przez to może bardziej poręczne.
- Chłodzić w lodówce 4 godziny lub w zamrażalniku 30 minut.
- Pokroić na 10 kawałków. Przechowywać w lodówce.
Mój komentarz:
Powiem krótko – są przepyszne i niech się schowają kupne batoniki musli. Chrupiące, słodkie, bogate w smaku – w każdym kolejnym kęsie wyczuwa się inny składnik. To przepis autorki diety z jej strony.
Najlepiej przechowywać je w lodówce, bo w temperaturze pokojowej stają się kruche – jedyne spoiwa to masło słonecznikowe i olej kokosowy, które nie mają zbyt twardej konsystencji. Można je także zamrażać i jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika, ponieważ nie zamarzają na kość.
Jako śniadanie w 3. fazie – dostarczają zdrowych tłuszczy i ziaren, więc trzeba dodać jeszcze owoce i warzywa, można też – opcjonalnie – proteiny.
11 komentarzy
Ela
Ewo, w składnikach jest 2,5 szklanki płatków a w przepisie, aby 1/2 szklanki zemleć. A co z reszta?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Elu, racja, poprawiłam. Resztę płatków dodaje się w kolejnym kroku.
Justyna
Cześć, ktoś skutecznie się inspiruje Twoim blogiem – baaardzo podobny przepis pojawił się kilka dni później na innym blogu, którego autorka do żadnych inspiracji się nie przyznaje…
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cóż, mogłaby wymienić źródło inspiracji 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Razem z resztą płatków.
zeza
Zrobiłam według przepisu, ale zamiast masła słonecznikowego dałam więcej oleju i strasznie mi się kruszą mimo chłodzenia w lodówce całą noc… Co z tym fantem zrobić? Poza tym są pyszne:)
Ewa - SzybkaPrzemiana
One są takie kruche (może z masłem słonecznikowym ciut mniej), chyba trzeba się z tym pogodzić 🙂
Weronika
Czy ilość płatków jest tak duża że nie nadają się na przekąski np w połowie porcji? W zasadzie poza płatkami (wtedy 1/8 szklanki na porcje) to same tłuszcze. I do tego warzywo o niższym ig niż przykładowa marchewka?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Teoretycznie nie powinno być ziaren w przekąsce, ale sama czasem to naginam, gdy jest ich mało, sądzę, że od czasu do czasu + warzywo – można sobie pozwolić.
aklime585
ile można zjeść na śniadanie tych batonów? 1 sztukę?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Składniki są na 10 porcji, więc można zjeść 1/10, czyli 1 sztukę.