Zupa krem z buraków
Słodki krem z buraków z nutką imbiru – idealnie rozgrzewająca zupa na chłodne dni.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1.i 3. Bez ograniczeń ilościowych, jako dodatek do dań, może też być przekąską w 1. fazie, a z dodatkiem tłuszczu (np. z oliwą z oliwek lub awokado) także przekąską w fazie 3.
Składniki:
- 5 buraków,
- 4 łodygi selera naciowego,
- por,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cm imbiru,
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
- Buraki obrać, pokroić w dużą kostkę.
- Dodać pozostałe warzywa również pokrojone na mniejsze kawałki.
- Wrzucić warzywa do garnka, zalać litrem wody i gotować do miękkości buraków.
- Zmiksować.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie inne ulubione zioła, np. majeranek lub czosnek niedźwiedzi.
Mój komentarz:
Autorką przepisu jest Karolina, autorka bloga cukromania.pl, która w facebookowej grupie napisała, że jest to „lekko ostra pycha”. I faktycznie połączenie smaków jest ciekawe: słodkie buraki + ostry imbir + kwaskowaty sok z cytryny. Polecam, zwłaszcza, że zupę można jeść bez ograniczeń ilościowych i może być przekąską w 1. fazie diety.
2 komentarze
Cukromania
Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu 🙂 Ja ten krem uwielbiam! W tym tygodniu znowu zagości w mojej kuchni 🙂 Poza tym uważam, że burak to bardzo wdzięczne warzywo, którego zalet i możliwości nie doceniamy!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Karolina, raz jeszcze dzięki za przepis 🙂 A burak faktycznie – tani, zdrowy i dostępny przez cały rok 🙂