
21 smacznych i zdrowych przepisów na Święta
Święta nie są z pewnością idealnym czasem na zrzucanie zbędnych kilogramów, jednak na pewno można przygotować takie dania, które będą smaczne, nawiązujące do tradycji świąt, a jednocześnie korzystne dla zdrowia. Przedstawiam 21 propozycji na święta z mojego bloga. Przepisy są zgodne z dietą przyspieszającą metabolizm, jednak nie obawiajcie się – zupełnie nie smakują dietetycznie.
Barszcz z pieczonych buraków – bardzo dobry przepis na esencjonalny barszcz o doskonałym smaku. Kwintesencja smaku świąt.
Zupa grzybowa – tradycyjna zupa grzybowa przygotowana na nowy sposób – ta jest wegańska, ale bardzo dobra, o tradycyjnym smaku.
Ryba po grecku – ten przepis po prostu nie zawiera oleju, ale zupełnie tego nie czuć, ponieważ pomidory dają złudzenie tłustości.
Śledzie w majeranku – tak naprawdę są to śledzie nie tylko w majeranku, ale też w czosnku i to w dużej jego ilości – wielki przysmak dla czosnkożerców.
Śledzie korzenne – śledzie w oryginalnej i bardzo świątecznej odsłonie z przyprawami korzennymi.
Śledzie w oleju z pestek winogron– również bardzo ciekawy przepis, w którym śledź doprawiony jest nie tylko ziarnistą musztardą, ale także całymi ziarnkami pieprzu.
Indyk w ziołach powoli pieczony – sposób na bardzo soczystego indyka dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze.
Sałatka z buraczków i batata, z majonezem – przyda się trochę warzyw na świątecznym stole, a w tym wydaniu smakują bardzo zachęcająco.
Sałatka z buraka, rukoli i orzechów – burak i orzechy to produkty kojarzone z kuchnią świąteczną, rukola niekoniecznie, ale świetnie tu pasuje. W wersji pozadietetycznej można też dodać ser feta.
Zimowa surówka ze słonecznikiem – świetny przepis Jamiego Olivera z książki „Świąteczne przepisy”. Sezonowe warzywa w pysznej odsłonie.
Ciasto słonecznikowe czekoladowe (bez mąki i cukru) – ciacho niemal bezkarne – bez cukru, ze zmielonymi ziarnami słonecznika zamiast mąki, o czekoladowym smaku.
Piernik z dynią – piernik na bazie mąk owsianej i orkiszowej, wilgotny dzięki pure z dyni; przepis bardzo ceniony przez czytelników bloga.
Czekoladowy piernik z cieciorki – ciasta z cieciorki to bardzo sprytny pomysł na słodkie wypieki – są bez mąki i cukru, i smakują naprawdę dobrze.
Piernik metaboliczny – można nazwa brzmi groźnie, jednak chodzi o to, że piernik piecze się na bazie migdałów zamiast mąki i jest przyjazny dla metabolizmu. Niektóre osoby twierdzą nawet, że to najlepszy piernik, jaki jadły.
Ciasto orzechowe z polewą czekoladową – jeśli myślisz, że ciasto jest bez mąki, cukru i nabiału nie może dobrze smakować – koniecznie wypróbuj ten przepis. Niebo w gębie!
Gwiazdki cynamonowo-migdałowe – przysmak tylko z 4 składników: znakomite, rozpływające się ustach ciasteczka w kształcie gwiazdek.
Kulki orzechowo-czekoladowe – szybka i łatwa do zrobienia zdrowa słodkość, ma wśród czytelników swoich gorących zwolenników.
Miękkie ciasteczka migdałowe – to tradycyjny włoski przepis świąteczny z jedną zmianą – zamiast cukru jest użyty jest ksylitol. Są tak pyszne, że trudno nie sięgnąć po kolejne.
Trufle czekoladowe – zapewniam, że nikt nie domyśli się, że są zawierają… cieciorkę, bo smakują jak najlepsze czekoladowe trufle.
Torcik migdałowy z Majorki – tradycyjny wypiek z Majorki, w którym jedyna zmiana to zastąpienie cukru ksylitolem. Idealnie pasuje do Świąt, bo pachnie i smakuje cytrusowo. Nie dajcie zmylić się jego niepozornym wyglądem – smak jest obłędny.
Praliny migdałowo-kokosowe (bez cukru) – kolejna zdrowa słodkość (same wartościowe składniki!) w klimacie świąt. Migdały, kokos i „śniegowy” wygląd sprawiają, że takie pralniki mogą być atrakcją świątecznego stołu.
Białe czekoladki kokosowe – trudno w to uwierzyć, ale do zrobienia tych uroczych słodkości potrzebujemy tylko wiórków kokosowych i dobrego miksera.

