
Zupa pieczarkowa z makaronem – zero kalorii
Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm kalorii nie liczymy – tytuł tego wpisu ma na celu jedynie przyciągnięcie uwagi. Jeśli uda mi się choć jedną osobę głodzącą się na diecie przeciągnąć na dobrą stronę mocy, gdzie chudnie się z pełnym żołądkiem, uznam to za sukces.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. Składniki na 2 porcje.
Składniki na 2 porcje:
- pół opakowania mrożonki włoszczyzna (lub 200 g świeżych warzyw na włoszczyznę),
- 250 g pieczarek,
- 1 opakowanie makaronu konjac (400 g),
- 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe,
- sól, ulubione przyprawy do smaku,
- opcjonalnie: zielenina do posypania (np. natka, bazylia, koperek).
Wykonanie:
- Włoszczyznę zalać litrem gorącej wody, posolić, dodać przyprawy, ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości warzyw.
- Warzywa odcedzić*, a do wywaru dodać umyte pieczarki. Jeśli są małe – w całości, większe pokroić. Gotować dalej już z pieczarkami.
- Kiedy pieczarki będą prawie miękkie (po ok. 10 minutach), dodać odcedzony i przepłukany makaron konjac.
- Na talerzu posypać zieleniną.
* Można je wykorzystać do zrobienia sosu pomidorowego: zmiksować z niewielką ilością koncentratu pomidorowego, doprawić do smaku solą, ksylitolem i bazylią. Taki sos wykorzystuję do dań dla dzieci, np. do makaronu lub domowej pizzy.
Mój komentarz:
To jest zupa, której zadaniem jest umilenie sobie 2. fazy Diety Przyspieszającej Metabolizm. Nie wlicza się do białek, je się ją jako dodatek do dań tej fazy, coś zupełnie ekstra. Można ją jeść raz dziennie.
Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę. Wywar z warzyw jest pyszny i aromatyczny, pieczarki podkręcają smak, zupa z makaronem kojarzy się po domowemu – to wszystko powoduje, że to proste danie pełni rolę comfort food, czyli niesie ukojenie i poprawia nastrój. Jeśli nie znacie makaronu konjac, to jest to taki makaron prawie niezawierający kalorii i w zasadzie pozbawiony smaku – przyjmuje smak od towarzyszących mu dodatków. Mnie osobiście przypomina makaron ryżowy Tao Tao. Więcej o makaronie konjac.
PS. Oczywiście zupa zawiera niewielką ilość kalorii – tyle co pieczarki i makaron, czyli naprawdę niewiele.


7 komentarzy
Ewa 777
Ta zupa pieczarkowa jakie ma mieć warzywa? Seler, cebula, por?…
Ewa M
Można dodać wszystkie z listy warzyw fazy 2. Seler, cebula i por oczywiście pasują.
Ewa777
w tym sęk, że tak naprawdę to nie można włoszczyzny, jestem początkująca i dałam też marchewkę i pietruszkę… może nanieść poprawkę na tym przepisie? na końcu też jest dopisek o sosie pomidorowym, dla mnie to jednoznaczne, że sobie mogę go zjeść 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Można dodać włoszczyznę, a potem wyjąć ją przed jedzeniem – odda aromat do wywaru.
Ewa 777
Dziękuję
Aga
Dlaczeęgo tę zupę można jeść tylko raz dziennie?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Ze względu na makaron konjac – zawiera sporo błonnika (który jest swego rodzaju węglowodanem), więc 2. fazie lepiej ograniczyć się do 1 porcji. Tak zaleca autorka diety, więc warto wziąć to pod uwagę.