Zapiekanka z indyka i papryki
Danie fazy 1, 2 lub 3. Na obiad, kolację, a w fazie 2. także jako przekąska. Najbardziej przydatne w fazie nr 2.
2 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.
Składniki:
- 240 gram filetu z piersi indyka pokrojonego w dużą kostkę,
- 2 różnokolorowe papryki,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- czubata łyżeczka musztardy,
- czubata łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki soli.
1. Sok z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, musztardę, oregano, sól i pieprz zmiksować lub rozetrzeć na gładką masę.
2. Powstałą w ten sposób pastę dodać do miski z indykiem i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jeśli nie mamy na to czasu (ja nigdy nie mam, a szkoda, bo zamarynowane jest lepsze), przechodzimy do następnego kroku.
3. Dodajemy do indyka cebulę posiekaną w drobną kostkę i paprykę pokrojoną na kawałki wielkości mniej więcej kawałków indyka. Ewentualnie oprószamy warzywa solą i pieprzem. Całość mieszamy.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.
Mój komentarz:
Kolejny pomysł na przetrwanie fazy nr 2. I znowu zaskoczenie – jak to możliwe, żeby dietetyczne, beztłuszczowe danie tak niesamowicie pachniało w trakcie pieczenia? Szybkie i proste danie, zwłaszcza jeśli kupi się tak jak ja już pokrojone mięso („Filet z piersi indyka kostkowany” w Tesco).
2 komentarze
Joanna
Fajny, prosty pomysl! Na pewno wykorzystam. 🙂
Pingback: