Zasady diety

Zdrowa wędlina bez chemii – po czym ją poznać, gdzie kupić?

Czytaliście kiedyś skład na opakowaniu sklepowej wędliny? Warto to zrobić, żeby uświadomić sobie, co tak naprawdę jemy sięgając po szynkę czy kiełbasę. Mamy też na rynku wędliniarskim kilka perełek – wędlin o dobrym składzie. 

W czasie diety przyspieszającej metabolizm należy wyeliminować wszelkie produkty, które zawierają konserwanty i inne chemiczne dodatki. Dotyczy to także wędlin i ten właśnie fakt stanowi niemałe wyzwanie, ponieważ sklepowe wędliny są wręcz naszprycowane chemią i innymi niepożądanymi składnikami, takimi jak np. cukier czy skrobia.

Na przykład kabanosy Tarczyński „Exclusive drobiowy z dodatkiem wieprzowiny” mają taki skład:
mięso drobiowe (mięso z indyka i mięso z kurczaka), mięso wieprzowe, skrobia, przyprawy i ich ekstrakty (zawierają seler), sól, cukier, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacze: kwas askorbinowy, izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, Składniki osłonki jadalnej – substancja żelująca: alginian sodu, stabilizatory: celuloza, guma guar; regulator kwasowości: mleczan wapnia

Nie lepiej wyglądają szynki, np. szynka litewska Morliny: mięso wieprzowe (69%), woda, sól, białko sojowe, stabilizatory (cytryniany sodu, difosforany, trifosforany, polifosforany), substancje zagęszczające (karagen, guma ksantanowa), glukoza, wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), przeciwutleniacz (izoaskorbinian sodu), hydrolizat białka sojowego, ekstrakty przypraw, aromaty, substancja konserwująca (azotyn sodu).

Autorka diety przyspieszającej metabolizm, Haylie Pomroy, radzi wystrzegać się zwłaszcza azotynu sodu (E250), który:

  • jest popularną substancją dodawaną do żywności i znajdziemy go w niemal każdej sklepowej wędlinie,
  • ma działanie konserwujące – terminy przydatności do spożycia produktów z azotynem są zadziwiająco długie,
  • podkręca smak i „poprawia” kolor produktu (naturalna wędlina ma kolor szarawy, a nie różowy),
  • producenci twierdzą, że jest bezpieczny dla zdrowia – temat ten rozwijam poniżej.

Dlaczego należy unikać azotynu sodu?

Przede wszystkim jest to czysta chemia, z którą musi poradzić sobie nasza wątroba – narząd ten musi wykonać naprawdę ciężką pracę, aby usunąć te toksyny z naszego organizmu. Oczywiste jest, że spożywanie chemicznych konserwantów nie sprzyja zdrowiu. Dodatkowo kiedy jesteś na diecie, chcesz, żeby twoja wątroba w pierwszej kolejności spalała tłuszcz, a nie marnowała czas i energię na rozkładanie i wydalanie szkodliwych substancji. Jednym słowem – im więcej chemii znajdzie się w jedzeniu, tym wolniej będziesz zrzucać zbędne kilogramy. I vice versa, spożywanie tylko naturalnych składników (np. owoców, warzyw, orzechów, chudego mięsa bez konserwantów itd.) ułatwi i przyspieszy proces odchudzania.
Zobacz także: 5 głównych graczy szybkiego metabolizmu

Warto też dodać, że istnieją badania, które wykazały rakotwórcze działanie azotynu sodu.

Gdzie kupić wędliny bez azotynu sodu?

I tutaj nie mam dobrych wiadomości, bo znam tylko 3 takie przypadki na polskim rynku (być może jest ich więcej – dajcie znać w komentarzach): kabanosy drobiowe Konspol z Biedronki, kabanosy drobiowe Drobimex oraz kiełbasa biała Naturrino z Sokołowa.

Kabanosy drobiowe Konspol z Biedronki, cena 9,90 zł/opakowanie.

EDIT: te kabanosy są już dostępne w Lidlu

Kabanosy drobiowe Drobimex, cena 7,99 zł/200 g. Dostępne w Tesco, Auchan i pewnie jeszcze kilku innych sieciach.

 

Kiełbasa biała Naturrino z Sokołowa. Pojawia się w Biedronce przed Wielkanocą, ale widywana jest też w supermarketach.

 

A co z wędlinami sklepowymi tradycyjnymi?

Często w sklepach wędliniarskich można kupić szynki czy kiełbasy tradycyjne, wiejskie czy „babuni” – jak go zwał, tak go zwał, idea jest taka, że są to produkty lepszej jakości niż te produkowane przemysłowo. Jednak i one zawierają azotyn sodu, choć często sprzedawczynie zapytane o skład twierdzą, że taka wędlina nie zawiera konserwantów. Można zaufać dopiero, gdy zobaczymy skład wydrukowany przez producenta i faktycznie nie będzie tam chemicznych dodatków.

Czy wędliny ekologiczne z ekosklepów są OK?

Niestety – to, że wędlina jest ekologiczna nie oznacza bynajmniej, że nie zawiera konserwantów. Trzeba to każdorazowo sprawdzać. Np. w sieci Organic Farma Zdrowia, do której kiedyś zaglądałam, na kilkanaście wędlin, tylko 2-3 rodzaje nie zawierały azotynu. Akurat w takich miejscach łatwo jest sprawdzić skład, ponieważ jest wywieszony przy produkcie.

A co z wędlinami własnej roboty?

Są super! Jeśli dostajemy je lub kupujemy od osoby, która samodzielnie wyrabia szynki czy kiełbasy, upewnijmy się tylko, czy nie zawierają soli peklowej (peklującej) lub saletry. Sól peklowa to nic innego jak mieszanka soli i azotynu sodu, z kolei saletra spożywcza to inaczej… azotan sodu.

Można oczywiście upiec sobie w domu kawałek mięsa (drobiu, schabu) i używać jako wędliny do sałatek czy na kanapki. Na pewno jest to zdrowsza opcja niż kupowanie sklepowych wędlin, w których znajduje się pół tablicy Mendelejewa.

Polecam także moje sprawdzone przepisy – tak przyrządzone mięsa są pyszne i świetnie pełnią rolę wędliny:

 

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

20 komentarzy

  • Personalna dieta

    Niestety prawda jest taka, że żeby zdrowo się odżywiać trzeba mieć oczy i uszy szeroko otwarte. I znalezienie zdrowej wędliny to nie lada wyzwanie. Ale jak widać są na to sposoby.

  • Radek

    W Biedronce są parówki Kraina Wędlin Nature, które jako jedyne z całego asortymentu parówek nie mają azotynu sodu. Niestety we wszystkich innych wędlinach, które sprawdzałem jest on obecny.

  • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

    Skład tych parówek: mięso 81% (w tym: mięso z indyka 70%, mięso wieprzowe 7%, mięso z kurczaka 4%), woda, tłuszcz wieprzowy, sól, przyprawy (w tym: laktoza z mleka), tłuszcz drobiowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.
    Niestety są konserwowane azotynem sodu.

  • Szynka bez dodatku E Lukullus

    Ostatnio natknęłam się w sklepie na szynkę bez dodatku E firmy Lukullus.
    Składniki: Szynka wieprzowa, sól, cukier, naturalne aromaty, przyprawy. Gdyby nie cukier zawarty w składzie uważam, że byłaby to dobra propozycja 🙂 Na chwilę obecną niestety nie znalazłam nic lepszego. Produkty robione na zamówienie zawierają saletrę i gdy zapytałam czy mógłby zrobić dla mnie wędlinę bez tego to odpowiedź była „nie”.

  • Arturro

    Bardzo trudno jest trafić na dobrą jakościowo wędlinę. Jak mieszkałem w Warszawie to miałem sklep Kiszeczka obok i tam mieli super wędliny, a teraz to sam robię w domu, bo mieszkam w Gdańsku. 🙂

  • Martika

    Absolutnie nie zgadzam się z twierdzeniem, że sól peklująca jest szkodliwa. Receptury z lat 60. za którymi tak dziś tęsknimy to produkty, gdzie do ich peklowania używało się sól peklującą. Podstawową zaletą peklosoli jest konserwowanie mięsa, peklosól wstrzymuje rozwój bakterii gnilnych i chorobotwórczych! To właśnie dzięki peklowaniu wędliny i kiełbasy uzyskają piękny kolor, a ich kruchość sprawia, że chętnie sięgają po nie nawet osoby starsze i małe dzieci.

    • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

      Sól peklowa to: sól + azotan sodu, który ma udowodnione działanie rakotwórcze. To jest fakt, a nie coś z czym można się zgadzać lub nie – tak po prostu jest. To, że czegoś używało się w latach 60. to żaden argument, bo stan wiedzy w tamtych latach nie był tak zaawansowany jak teraz. Również różowy kolor wędliny nie jest niczym dobrym, bo tak na nią działa chemia. Wędlina naturalna na kolor szarawy.

  • Jannek

    Ja mam swoje ulubione wędliny, które kupuję w sklepie Kiszeczka przy Bartyckiej w Warszawie. To mała masarnia, no i mają naprawdę dobre rzeczy bez chemii i konserwantów. 🙂

  • ANIK

    Kiszeczka ma w swojej ofercie wyroby bez konserwantów i innych dodatków. Info z ich fb. Na stronie są składy:
    Boczek domowy pieczony, https://kiszeczka.pl/…/szynki…/boczek-domowy-pieczony/
    Kiełbasa ze wsi, https://kiszeczka.pl/…/kielbasy-i-parowki/kielbasa-ze-wsi/
    Pasztety – wszystkie z naszej oferty, https://kiszeczka.pl/…/pasztety/pasztet-miesny-karczewski/
    Schab domowy pieczony, https://kiszeczka.pl/…/szynki…/schab-domowy-pieczony/
    Szynka ECO, https://kiszeczka.pl/…/szynki-wedzonki…/szynka-eko/
    Kaszanka, kaszanka grillowa, https://kiszeczka.pl/…/wedliny…/kaszanka-grillowa/
    Te wyroby, podobnie jak wszystkie z Karczewskiej Kuchni Domowej nie zawierają jakichkolwiek konserwantów, nawet azotynu sodu, a wyłącznie domową sól kamienną.
    To jak, skusicie się?

  • Ciekawska

    A co z bakteriami, np. jadu kiełbasianego w przypadku wędlin bez azotanu sodu? Czy jest jakaś inna technika w wędliniarstwie, aby ich uniknąć? Są produkty goodvalley bez konserwantów tylko czy nie strach podać je dziecku? W końcu wybór pomiędzy substancją potencjalnie rakotwórczą, a loterią czy tym razem nasze dzieci się zatrują i z dużym prawdopodobieństwem umrą jest straszny…

  • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

    Wędliny bez konserwantów są produkowane ze starannie wyselekcjonowanych mięs (Goodvalley ma nawet swoje własne hodowle), w ścisłym reżimie sanitarnym i technologicznym na wszystkich etapach produkcji. Są pakowane w atmosferze ochronnej MAP, co polega na zastąpieniu powietrza atmosferycznego mieszaninią odpowiedno dobranych gazów obojętnych, co wpływa również na wydłużenie terminu przydatności do spożycia.
    Gdyby był w Polsce choć jeden przypadek zatrucia jadem kiełbasianym na skutek zjedzenia wędliny bez konserwantów, na pewno usłyszelibyśmy o tym.
    Natomiast jeśli ma Pani obawy, to moim zdaniem spokojnie można bez wędlin żyć i w ogóle ich nie podawać dziecku.

  • hania

    No to w jaki sposób można uzyskać kolor wędliny, np. od Goodvalley, jeśli nie ma azotynu sodu/soli peklowej. Wydaje mi się, że producenci oszukują. Pod pojęciem „sól” można ukryć wszystko. Powinno być dokładnie, np. „sól spożywcza”.Od dłuższego czasu szukam info na temat wędlin bez konserwantów o ślicznym różowym kolorze. Coś tu chyba nie gra.

Skomentuj Radek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *