Przepisy

Czekoladowy piernik z cieciorki

Znane już Wam ciasto z cieciorki w nowej odsłonie – jako czekoladowy piernik. Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast, bo nie zawiera mąki ani cukru, a smakuje doskonale. 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 8 porcji przekąskowych. 

Składniki na ciasto:

  • 1 puszka cieciorki,
  • 3 jaja eko,
  • 60 g pestek słonecznika lub płatków migdałowych,
  • 50 g oleju kokosowego, rozpuszczonego do temperatury pokojowej (poza dietą może być 50 g masła),
  • 5 łyżek ksylitolu (poza dietą 3 łyżki miodu),
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki ksylitolu,

Do dekoracji: łyżka wiórków kokosowych.

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Cieciorkę odsączyć, przepłukać i dokładnie zmiksować z jajami.
  3. Następnie dodać słonecznik (lub migdały) i znów dokładnie zmiksować.
  4. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę.
  5. Ciasto przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  6. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  7. Gdy ostygnie polać polewą: składniki podgrzać tylko do rozpuszczenia ksylitolu, wymieszać i ciepłą jeszcze polewą oblać ostudzone ciasto i posypać wiórkami. Odstawić na 20 minut, żeby polewa stężała.

Mój komentarz:
W tej wersji ciasto z cieciorki jeszcze bardziej przypomina tradycyjne ciasto – u mnie w domu osoby, które kręciły nosem na ciasto w wersji cytrynowej, tym razem zjadły ze smakiem. Piernik jest przyjemnie korzenny, wilgotny i rozpływający się w ustach, bo tak jak już pisałam wcześniej, ciasto z cieciorki ma inną strukturę niż zwykłe ciasto, jest jakby bardziej kremowe. Uważam, że spokojnie taki piernik może zastąpić tradycyjny, co docenią zwłaszcza te osoby, które chcą uniknąć czy też ograniczyć cukier i mąkę pszenną na świątecznym stole.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

5 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *