Przepisy

Zupa krem z pomidorów i patatów

Bardzo uniwersalna zupa o wielu zastosowaniach na diecie przyspieszającej metabolizm. Ma przyjemną kremową konsystencję i piękny pomarańczowy kolor. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 1. lub fazy 3. W fazie 1. bez ograniczeń ilościowych (chyba że w 3. fazie dodamy oliwę, wówczas należy wziąć ją pod uwagę jako tłuszcz). Składniki na ok. 8 szklanek zupy. 

Składniki:

  • 800 – 1000 g patatów (słodkich ziemniaków), to będą ok. 2 sztuki,
  • duża cebula drobno posiekana,
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych papryczek chili (można zastąpić pieprzem cayenne),
  • 2 listki laurowe,
  • 2 puszki 400 g pomidorów krojonych,
  • 4 szklanki bulionu z warzyw lub z kurczaka*,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • opcjonalnie: pieprz czarny, ksylitol, cayenne do smaku,
  • opcjonalnie: natka lub listki bazylii do posypania.

* włoszczyzna (lub włoszczyzna + pierś kurczaka) ugotowana z listkiem laurowym i zielem angielskim,

  1. Rozgrzej w sporym garnku 2 łyżki bulionu (w 3. fazie użyj 2 łyżek oliwy z oliwek).
  2. Wrzuć do garnka pataty, cebulę, pokruszone papryczki chili i listek laurowy.
  3. Smaż ok. 2 minuty, następnie zmniejsz ogień.
  4. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 10-15 minut (jeśli zupa ma być dla fazy 1., dodaj trochę bulionu), warzywa nie mogą się przypalić.
  5. Dodaj pomidory z puszki, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut.
  6. Dodaj bulion i przyprawy, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 minut lub do miękkości patatów.
  7. Usuń listki laurowe i zmiksuj zupę na gładki krem.
  8. Jeśli zupa wyszła za gęsta, można rozcieńczyć ja bulionem lub mlekiem ryżowym (faza 1.) bądź migdałowym (faza 3.).
  9. Na talerzu posypać natką lub bazylią.

Mój komentarz:
Zupa składa się z samych warzyw, więc sprawdzi się tam, gdzie potrzebujemy zjeść warzywa. Jednym słowem to bardzo uniwersalny przepis (ze strony www autorki diety), który daje wiele możliwości w 1. fazie diety:

  • może stanowić śniadanie z dodatkiem szklanki ugotowanych ziaren (takich jak np. ryż brązowy cz makaron orkiszowy), owoc można zjeść do takiego śniadania, ale nie ma obowiązku, bo warzywa, z których składa się zupa mają wysokie IG,
  • może stanowić przekąskę w fazie 1. zamiast owoców, z powodów podanych powyżej,
  • może być obiadem lub kolacją z dodatkiem szklanki ugotowanych ziaren i porcją białka, np. zupa jako pierwsze danie, na drugie pierś kurczaka z żółtą fasolą szparagową i szklanką pęczaku lub zupa ze szklanką ugotowanego makaronu orkiszowego, a na drugie sałatka z pół szklanki ugotowanej fasoli i miksu warzyw 1. fazowych.

W fazie 3. możemy zrezygnować z dodawania oliwy do gotowania i dodać ją już do gotowej porcji zupy (3 łyżki) – uzyskamy wówczas przekąskę dla 3. fazy. Inny wariant na przekąskę: szklanka zupy + łyżka oliwy + 2 łyżki pestek z dyni. Rolę tłuszczu może też pełnić  w niej mleko kokosowe. Jak widać możliwości jest mnóstwo.

Mimo dodatku sporej ilości patatów, w zupie dominuje smak pomidorów. Ma przyjemną kremową konsystencję i piękny pomarańczowy kolor.

Zupę polecam w miesiącach zimowych mocno doprawić chili, papryką itp – będzie miała wówczas działanie rozgrzewające.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

7 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *