
Zupa krem z pomidorów i patatów
Bardzo uniwersalna zupa o wielu zastosowaniach na diecie przyspieszającej metabolizm. Ma przyjemną kremową konsystencję i piękny pomarańczowy kolor.
Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 1. lub fazy 3. W fazie 1. bez ograniczeń ilościowych (chyba że w 3. fazie dodamy oliwę, wówczas należy wziąć ją pod uwagę jako tłuszcz). Składniki na ok. 8 szklanek zupy.
Składniki:
- 800 – 1000 g patatów (słodkich ziemniaków), to będą ok. 2 sztuki,
- duża cebula drobno posiekana,
- 1/4 łyżeczki pokruszonych papryczek chili (można zastąpić pieprzem cayenne),
- 2 listki laurowe,
- 2 puszki 400 g pomidorów krojonych,
- 4 szklanki bulionu z warzyw lub z kurczaka*,
- łyżeczka soli morskiej,
- opcjonalnie: pieprz czarny, ksylitol, cayenne do smaku,
- opcjonalnie: natka lub listki bazylii do posypania.
* włoszczyzna (lub włoszczyzna + pierś kurczaka) ugotowana z listkiem laurowym i zielem angielskim,
- Rozgrzej w sporym garnku 2 łyżki bulionu (w 3. fazie użyj 2 łyżek oliwy z oliwek).
- Wrzuć do garnka pataty, cebulę, pokruszone papryczki chili i listek laurowy.
- Smaż ok. 2 minuty, następnie zmniejsz ogień.
- Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 10-15 minut (jeśli zupa ma być dla fazy 1., dodaj trochę bulionu), warzywa nie mogą się przypalić.
- Dodaj pomidory z puszki, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut.
- Dodaj bulion i przyprawy, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 minut lub do miękkości patatów.
- Usuń listki laurowe i zmiksuj zupę na gładki krem.
- Jeśli zupa wyszła za gęsta, można rozcieńczyć ja bulionem lub mlekiem ryżowym (faza 1.) bądź migdałowym (faza 3.).
- Na talerzu posypać natką lub bazylią.
Mój komentarz:
Zupa składa się z samych warzyw, więc sprawdzi się tam, gdzie potrzebujemy zjeść warzywa. Jednym słowem to bardzo uniwersalny przepis (ze strony www autorki diety), który daje wiele możliwości w 1. fazie diety:
- może stanowić śniadanie z dodatkiem szklanki ugotowanych ziaren (takich jak np. ryż brązowy cz makaron orkiszowy), owoc można zjeść do takiego śniadania, ale nie ma obowiązku, bo warzywa, z których składa się zupa mają wysokie IG,
- może stanowić przekąskę w fazie 1. zamiast owoców, z powodów podanych powyżej,
- może być obiadem lub kolacją z dodatkiem szklanki ugotowanych ziaren i porcją białka, np. zupa jako pierwsze danie, na drugie pierś kurczaka z żółtą fasolą szparagową i szklanką pęczaku lub zupa ze szklanką ugotowanego makaronu orkiszowego, a na drugie sałatka z pół szklanki ugotowanej fasoli i miksu warzyw 1. fazowych.
W fazie 3. możemy zrezygnować z dodawania oliwy do gotowania i dodać ją już do gotowej porcji zupy (3 łyżki) – uzyskamy wówczas przekąskę dla 3. fazy. Inny wariant na przekąskę: szklanka zupy + łyżka oliwy + 2 łyżki pestek z dyni. Rolę tłuszczu może też pełnić w niej mleko kokosowe. Jak widać możliwości jest mnóstwo.
Mimo dodatku sporej ilości patatów, w zupie dominuje smak pomidorów. Ma przyjemną kremową konsystencję i piękny pomarańczowy kolor.
Zupę polecam w miesiącach zimowych mocno doprawić chili, papryką itp – będzie miała wówczas działanie rozgrzewające.


7 komentarzy
yotwu
Uwielbiam te zupe. Zrobilam ja jeszcze przed rozpoczeciem diety, zamrozilam porcjami „na plasko” w woreczkach i teraz wyciagam kiedy tylko mam ochote. Super!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Zgadzam się, jest pyszna 🙂
Karolina Rogalska
A czy zamiast chili czy pieprzu – bo nie lubie, mogę dodać imbir?
Ewa Gie EM
Oczywiście, można doprawiać wg uznania.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Oczywiście, można doprawiać wg uznania.
Monika Jusis - Pe
Kolejny świetny przepis – wyszedł mi bardzo gęsty krem , który wykorzystałam też jako sos do makaronu . No i moje maluchy zajadaly się że smakiem
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się, tym bardziej, że dzieciom smakowało, a wiem, że nie tak łatwo trafić nowym daniem w gust najmłodszych 🙂