Produkty

5 sposobów na jedzenie jarmużu

image_print

Gdy przygotowuję jadłospisy na życzenie, bardzo wiele, bo ponad 56% klientów wymienia jarmuż na liście produktów niepożądanych w menu i to mnie martwi, ponieważ jest to wyjątkowa roślina – absolutny hit wśród zdrowych warzyw. Składam to na karb nieznajomości jarmużu i niepewności, jak się z nim obchodzić i co smacznego z niego przyrządzić. 

Jarmuż do niedawna nie był zbyt popularną rośliną, dopiero ostatnio przeżywa prawdziwy boom. To jedna z niewielu w naszym klimacie roślin, której sezon przypada na czas zimy – zbiera się ją po pierwszych przymrozkach, co wcale nie pozbawia jej właściwości odżywczych.

Jarmuż zawiera:

Gdzie kupić?

W dobrze zaopatrzonych warzywniakach i stoiskach z warzywami, jest też np. w Biedronce pakowany w foliową torbę od razu umyty i gotowy do spożycia.

Jak jeść?

W każdej fazie diety diety przyspieszającej metabolizm, bez ograniczeń ilościowych. Przed przyrządzaniem dania należy wyciąć twarde nerwy liści.

Ciemnozielone, postrzępione liście mają gorzkawy smak, do którego trzeba przywyknąć lub tak przyrządzić to warzywo, aby go nie czuć. To dość uniwersalna roślina i istnieje wiele możliwości jej przyrządzenia.

1. Sałatka

W każdej sałatce jarmuż może występować w roli podobnej do sałaty i jeśli nie będzie jedynym warzywem liściastym w sałatce, to niech przynajmniej będzie jednym z nich. Pasuje do niego sos winegret przyrządzony z oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy, szczypty soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu (3. faza).

W fazie 2. warto połączyć jarmuż z wędzonym łososiem i papryką czerwoną, a całość obficie skropić sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić musztardą. W fazie 1. można przygotować sałatkę z kilku pomidorów, kilku garści jarmużu, czerwonej cebuli, a jako dressingu użyć soku z cytryny, sosu tamari lub musztardy. To tylko propozycje, możliwości jest wiele.

2. Zupa krem

Można dodać go do każdej zupy warzywnej czy zupy kremu. Niewielki dodatek nie zdominuje smaku, a doda walorów zdrowotnych. Może też być gwiazdą dania w postaci zupy kremu, np. ugotowany na wywarze z warzyw z porem i brokułami (faza 2.), kalafiorem (faza 3.), cukinią i marchwią (faza 1. i 3.). W fazie 3. można przygotować taką zupę z dodatkiem mleczka kokosowego – podaję przepis na podstawie receptury z Kwestii smaku.

Wegańska zupa curry z jarmużem (składniki na 2 porcje):

Składniki: 2 łyżeczki oleju roślinnego, mała cebulka szalotka, 2 cm imbiru, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 papryczki chili, 1,5 litra wywaru z warzyw, duży seler korzeniowy, 1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni lub batatów, 1/2 czerwonej papryki, 4 liście jarmużu, 1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego bez konserwantów, 1 łyżka soku z limonki, świeża kolendra

Wykonanie. W garnku na oliwie na wolnym ogniu zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać starty obrany imbir oraz starty czosnek. Po chwili dodać suchą soczewicę, kurkumę i pokrojoną papryczkę chili, wlać gorący bulion i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę seler, dynię lub bataty, pokrojoną paprykę. Przykryć, zmniejszyć ogień, doprawić solą i pieprzem i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodać mleko kokosowe, posiekane liście jarmużu bez twardej części pośrodku i gotować już bez przykrycia przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Doprawić sokiem z limonki i podawać z kolendrą.

3. Smoothie

smoothie-jarmuz-dieta-metabolizm

Można jarmuż przemycić do menu w postaci zmiksowanej w smoothie, w 1. fazie np. z jabłkiem lub ananasem, w 2. z ogórkiem i natką pietruszki, w 3. z mlekiem roślinnym, np. migdałowym i borówką amerykańską i malinami. Zamieszczam poniżej przepis na oczyszczające smoothie idealne na trądzik, a także na detoks wątroby, np. dzień po mocno zakrapianej imprezie.

Smoothie detoksykujące – faza 2.

Składniki na 1 porcję: 1/2 szklanki jarmużu, z usuniętymi nerwami, grubo posiekanego, 1/2 szklanki obranego, pokrojonego ogórka, 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 szklanka kostek lodu (można pominąć), 1 czubata łyżka spiruliny, ew. ksylitol do smaku.

Wszystkie składniki zmiksować do gładkiej konsystencji z 2 szklankami wody.

4. Duszony, smażony

Jarmuż bardzo szybko się gotuje, prawie tak szybko jak szpinak. Wystarczy pogotować go chwilę w gorącej wodzie (faza 1. i 2.) lub obsmażyć na oleju (faza 3.), doprawić do smaku solą, pieprzem, chili czy czosnkiem granulowanym i mamy dodatek do dań mięsnych, ryb czy jaj. Pasuje też do potraw wegańskich z tofu.

Polecam też takie bataty z jarmużem – są przepyszne (tu przepis):

W jednym z moich przepisów z kolei stanowi składników pulpetów gotowanych w rosole – zobacz zupa z pulpecikami z jarmużu.

5. Chipsy

chipsy-jarmuz1

Jarmuż pod postacią chrupiących chipsów lubią nie tylko osoby na co dzień od tego warzywa stroniące, ale także dzieci. Zobacz mój przepis na chipsy z jarmużu. Podpieczony na chrupko w piekarniku zyskuje na atrakcyjności.

E-BOOK MEAL PREP (planowanie posiłków)!

  • 10 dań z 7 produktów, na diecie i poza nią.
  • 10 zestawów, każdy złożony z 7 produktów, w tym jeden słodki
  • 10 przepisów do każdego zestawu, łącznie 100 przepisów w e-booku.
  • Przepisy dedykowane osobom dbającym o zdrowe odżywianie.
  • Zaznaczone przepisy pasujące do Diety Przyspieszającej Metabolizm.
  • Unikalna oferta dla miłośników zdrowej i lekkiej kuchni.

Łatwe, szybkie i zdrowe gotowanie!
Zapisz się na listę zainteresowanych, aby dostać informację o premierze (grudzień 2023).

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 8 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

  • Aldona

    Przed dietą często i teraz w IV fazie też, robię czasem jako samodzielne danie, czasem jako dodatek do mięsa ziemniaki ale zamiennie też bataty z jarmużem. Pokrojone na słupki tub talarki ziemniaki/bataty posypane obficie “Przyprawą do ziemniaków” obsmażam krótko na oliwie do zezłocenia, dodaję pokrojoną drobno cebulkę, po jej zeszkleniu dodaję dużą garść drobno poszatkowanego jarmużu (najczęściej zamrożonego, bo zazwyczaj kupuję dużą pakę, szatkuję i zamrażam, wtedy błyskawicznie się gotuje), przykrywam żeby zmiękł (jeśli kawałki ziemniaków/batatów są grubsze, można odrobinę podlać wodą, ale pilnować, żeby zachowały jędrność i się nie rozpaćkały), doprawiam kuminem i pieprzem, i prosto na talerz. Zainspirowałam się jedząc na Krecie tak przyrządzone ziemniaki z zieloną papryką. Też pyszne danie. Kumin fajnie podkręca smak jarmużu, jakoś znika ta jego charakterystyczna goryczka.
    Mam nadzieję, że ktoś się skusi.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *