
Kurczak z bakłażanem
Nie wiem, jak to się stało, ale jest to pierwszy na blogu przepis z bakłażanem i na pewno nie ostatni, bo mam już na oku kolejne świetne przepisy. To fantastyczne warzywo potrzebuje towarzystwa – idealnie komponuje się z wieloma składnikami i smakami.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 4 porcje. Faza 1. (bez oliwy) lub 3. (z oliwą). Więcej informacji w komentarzu poniżej.
Składniki na 4 porcje:
- 480 g filetu z kurczaka,
- spory bakłażan,
- 2 mięsiste pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki oliwy (tylko w 3. fazie)
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka estragonu,
- łyżeczka soli,
- pieprz do smaku,
- opcjonalnie: zielenina do przybrania.
- Cebulę posiekaj.
- Rozgrzej głęboką patelnię, a na niej oliwę (w 1. fazie wodę lub bulion warzywny), wrzuć cebulę i smaż 2 -3 minuty.
- Następnie dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, obsmażaj całość mieszając przez ok. 4 minuty.
- Teraz dodaj pomidory obrane ze skórki i bakłażana pokrojonego w kostkę.
- Przykryj patelnię i duś pod przykryciem ok. 20 minut, aż bakłażan będzie miękki. To nie może być za długo, bo kurczak zbyt długo gotowany staje się twardy.
- Po tym czasie dopraw do smaku oregano, tymiankiem, estragonem, solą i pieprzem. Ewentualnie posypać zieleniną.
Mój komentarz:
Bakłażan ma wiele zalet: piękny, oryginalny wygląd (nie ma podobnego warzywa), duża łatwość przygotowywania (myjemy, kroimy i to wszystko, żadnego obierania, usuwania pestek itd. – idealne warzywo dla zabieganych), krótki czas gotowania i pewnego rodzaju mięsistość sprawiająca, że jest to ulubiony składnik dań wegańskich.
Jeśli przygotujecie to danie w wersji dla 1. fazy bez tłuszczu, to jego brak zupełnie nie będzie odczuwalny – powstaje bardzo smakowity sos z warzyw. Pycha!

