Brownie z buraków z nutką pomarańczy
Nie ukrywam, że jest to kolejne ciasto z burakami, które upiekłam, ale pierwsze, które spełniło moje oczekiwania. Przede wszystkim smak buraka miał być niewyczuwalny – chodzi o to, żeby korzystać z jego zdrowotnych właściwości, ale udawać, że to zwyczajne, czekoladowe ciasto 😉 Udało się!
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych.
Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych i obranych buraków (w Biedronce i Lidlu można kupić już gotowe, pakowane próżniowo),
- 3/4 szklanki mąki kokosowej,
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów),
- 3 jaja eko,
- 1 szklanka ksylitolu,
- 5-6 łyżek kakao,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- skórka utrata z 1 pomarańczy,
- szczypta soli.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Buraki pokroić w kostkę i zmiksować z jajami na pure. Dodać ksylitol i miksować dalej.
- Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć ciasto na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 20 x 30 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec 25-30 minut.
Mój komentarz:
Mam na blogu kilka ciast z cukinią (np. to czekoladowe), marchwią (to jest pyszne) czy fasolą, ale ciasta z burakami dotąd nie było i czułam, że trzeba to nadrobić.
Pierwsze próby nie były zbyt udane, mimo, że korzystałam z przepisów bardzo polecanych przez ich autorów – burak był bardzo mocno wyczuwalny, a tego chciałam uniknąć. Dopiero ten przepis okazał się strzałem w dziesiątkę, być może sprawił to dodatek skórki pomarańczowej. Jest jeszcze lepsze na drugi dzień. Test na dzieciach wypadł pozytywnie – zjadły i nie zgłaszały, że ciasto jest „dziwne” 🙂 Oczywiście informacje o dodatku buraków zachowałam dla siebie 😉
2 komentarze
Justyna
Czy tutaj na pewno ma być szklanka ksylitolu?
Bo np w czekoladowym cieście z cukinią jest 1,5 łyżki ?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak, to duże ciasto. Ksylitol to kwestia indywidualna – można dodać go mniej czy więcej wg gustu.