Zasady diety

Przekąski w 3. fazie – zmiana

Trochę zwlekałam z napisaniem o tym na blogu, żeby nie komplikować i tak już skomplikowanych zasad diety przyspieszającej metabolizm, ale dłużej nie mogę milczeć 🙂 Otóż okazuje się, że w 3. fazie możemy zjeść przekąskę składającą się nie tylko z samych tłuszczy, ale także z tłuszczy i białek typu sardynki w oliwie czy jajko z majonezem.

Zobacz także: 30 pomysłów na przekąski w fazie 3. 

Dla uważnych czytelników książki z przepisami Haylie Pomroy nie będzie to może wielkie zaskoczenie, bo właśnie tam objawiły się tego typu przekąski dla fazy 3.

Przypomnijmy – przekąska w fazie 3. powinna składać się przede wszystkim ze zdrowych tłuszczy oraz warzyw, które pomagają te tłuszcze metabolizować. Przykłady typowych przekąsek w tej fazie:

  • 1/4 szklanki orzechów włoskich + marchew,
  • pół awokado + pomidor,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + sałata i ogórek,
  • 2 łyżki humusu + seler naciowy.

Ostatni punkt co prawda dopuszcza białko roślinne w postaci cieciorki, głównego składnika humusu, jednak przez dłuższy czas była to jedyna dopuszczalna tego typu przekąska. W swojej książce z przepisami, autorka diety poszła dalej i proponuje nam następujące przekąski w fazie 3.:

  • puszka (100 g) sardynek w oliwie + liście endywii i chrzan,
  • wędzone ostrygi w oleju (60 g) + ogórek,
  • jajko na twardo + majonez na dozwolonym tłuszczu.

Wnioski są jasne: przekąska w 3. fazie nie musi składać się z samych tłuszczy i warzyw, może również zawierać białko. To zupełnie coś nowego dla osób, które uczyły się diety z pierwszej książki Haylie Pomroy.

Myślę, że to bardzo dobra wiadomość. Możemy śmiało wzbogacić nasze przekąski 3-fazowe o nowe składniki, takie jak:

Sardynki w oliwie z oliwek lub w oleju słonecznikowym.

Jeśli na opakowaniu konserwy jest napisane jedynie „olej roślinny”, nie mamy pewności, jaki olej został użyty, lepiej więc nie ryzykować. Na szczęście mamy na rynku masę konserw z olejem słonecznikowym, a nawet z oliwą z oliwek i z reguły nie zawierają one cukru ani innych niepożądanych dodatków. Przykładem takich produktów mogą być wyroby marki King Oscar lub Calvo.
Jeśli chodzi o ilość ryby, z przepisu Pomroy wynika, że może to być 100 g. Sardynki takie mogą być podawane na wiele sposobów:

  • na liściach sałaty,
  • jako składnik sałatki z miksu sałat, z dodatkiem ogórka i szczypiorku,
  • jako składnik pasty z ogórkiem kiszonym i gotowaną marchewką,
  • w łódeczkach z ogórka itd.

Śledzie w oleju

Możemy spokojnie włączyć jako przekąskę robione w domu śledzie, byleby były przyrządzone we właściwym oleju (np. słonecznikowym, z pestek winogron), polecam mój przepis. Mogą być nawet w domowym majonezie. Waga analogiczna, jak w przypadku sardynek (100 g porcja), sposoby podania również.

Jaja

Ilość na przekąskę: jedna sztuka. Samo jajko nie stanowi źródła zdrowego tłuszczu, należy dodać jakiś jego rodzaj. Przykłady przekąsek:

Zwracam uwagę, że białkiem tym mogą być ryby, jaja lub rośliny strączkowe (jak w humusie), natomiast autorka diety nie wspomina o mięsie jako składniku przekąski w fazie 3.

Jak Wam się podobają nowe zasady? Czy zamierzacie korzystać?

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *