Przekąski w 3. fazie – zmiana
Trochę zwlekałam z napisaniem o tym na blogu, żeby nie komplikować i tak już skomplikowanych zasad diety przyspieszającej metabolizm, ale dłużej nie mogę milczeć 🙂 Otóż okazuje się, że w 3. fazie możemy zjeść przekąskę składającą się nie tylko z samych tłuszczy, ale także z tłuszczy i białek typu sardynki w oliwie czy jajko z majonezem.
Zobacz także: 30 pomysłów na przekąski w fazie 3.
Dla uważnych czytelników książki z przepisami Haylie Pomroy nie będzie to może wielkie zaskoczenie, bo właśnie tam objawiły się tego typu przekąski dla fazy 3.
Przypomnijmy – przekąska w fazie 3. powinna składać się przede wszystkim ze zdrowych tłuszczy oraz warzyw, które pomagają te tłuszcze metabolizować. Przykłady typowych przekąsek w tej fazie:
- 1/4 szklanki orzechów włoskich + marchew,
- pół awokado + pomidor,
- 3 łyżki oliwy z oliwek + sałata i ogórek,
- 2 łyżki humusu + seler naciowy.
Ostatni punkt co prawda dopuszcza białko roślinne w postaci cieciorki, głównego składnika humusu, jednak przez dłuższy czas była to jedyna dopuszczalna tego typu przekąska. W swojej książce z przepisami, autorka diety poszła dalej i proponuje nam następujące przekąski w fazie 3.:
- puszka (100 g) sardynek w oliwie + liście endywii i chrzan,
- wędzone ostrygi w oleju (60 g) + ogórek,
- jajko na twardo + majonez na dozwolonym tłuszczu.
Wnioski są jasne: przekąska w 3. fazie nie musi składać się z samych tłuszczy i warzyw, może również zawierać białko. To zupełnie coś nowego dla osób, które uczyły się diety z pierwszej książki Haylie Pomroy.
Myślę, że to bardzo dobra wiadomość. Możemy śmiało wzbogacić nasze przekąski 3-fazowe o nowe składniki, takie jak:
Sardynki w oliwie z oliwek lub w oleju słonecznikowym.
Jeśli na opakowaniu konserwy jest napisane jedynie „olej roślinny”, nie mamy pewności, jaki olej został użyty, lepiej więc nie ryzykować. Na szczęście mamy na rynku masę konserw z olejem słonecznikowym, a nawet z oliwą z oliwek i z reguły nie zawierają one cukru ani innych niepożądanych dodatków. Przykładem takich produktów mogą być wyroby marki King Oscar lub Calvo.
Jeśli chodzi o ilość ryby, z przepisu Pomroy wynika, że może to być 100 g. Sardynki takie mogą być podawane na wiele sposobów:
- na liściach sałaty,
- jako składnik sałatki z miksu sałat, z dodatkiem ogórka i szczypiorku,
- jako składnik pasty z ogórkiem kiszonym i gotowaną marchewką,
- w łódeczkach z ogórka itd.
Śledzie w oleju
Możemy spokojnie włączyć jako przekąskę robione w domu śledzie, byleby były przyrządzone we właściwym oleju (np. słonecznikowym, z pestek winogron), polecam mój przepis. Mogą być nawet w domowym majonezie. Waga analogiczna, jak w przypadku sardynek (100 g porcja), sposoby podania również.
Jaja
Ilość na przekąskę: jedna sztuka. Samo jajko nie stanowi źródła zdrowego tłuszczu, należy dodać jakiś jego rodzaj. Przykłady przekąsek:
- jajko na twardo z łyżką majonezu domowej roboty, świeżo zmielony czarny pieprz, ogórek,
- sałatka z jajka na twardo i pomidora,
- jajko sadzone na oleju kokosowym, sałata,
- jajecznica z pieczarkami i szpinakiem na oleju z pestek winogron.
Zwracam uwagę, że białkiem tym mogą być ryby, jaja lub rośliny strączkowe (jak w humusie), natomiast autorka diety nie wspomina o mięsie jako składniku przekąski w fazie 3.
Jak Wam się podobają nowe zasady? Czy zamierzacie korzystać?
2 komentarze
anna
Jak zdrową przekąskę proponuje się jajecznica z pieczarkami i szpinakiem na oleju z pestek winogron.. Uprzejmie prosze o informacje,czy autora diety rzeczywiście dopuszcza do smażenia na oleju z pestek winogron. Dotychczas czytałam, że taki olej można wykorzystywać tylko do sałatek, ale smażyć na nim nie wolno.
Prosze oodpowiedż.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak, autorka poleca smażenie na oleju z pestek winogron, jak i na oliwie z oliwek. Ten artykuł to tłumaczenie z Pomoroy:
https://szybkaprzemiana.pl/olej-jaki-wybrac/