Zupa pomidorowa z warzywami i soczewicą
Pyszne odkrycie ostatnich dni – aromatyczna, sycąca i zdrowa zupa na bazie pomidorów, z warzywami, soczewicą i mleczkiem kokosowym.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 5 porcji. Na obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 por,
- 1 marchewka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 batat,
- szklanka soczewicy,
- 3 łyżki oleju,
- litr wody,
- 500 ml passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego),
- puszka mleczka kokosowego o dobrym składzie (przykłady),
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku,
- do podania: kolendra lub natka pietruszki.
- Obrać batat.
- Pora i seler naciowy pokroić na plasterki, marchewkę na półplasterki, batata w kostkę.
- W garnku rozgrzać olej, dodać do niego pora i podsmażać przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
- Po chwili dodać pozostałe pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę. Zalać całość wodą.
- Gotować aż do miękkości soczewicy, czyli ok. 20-25 minut.
- Na końcu, kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodać passatę pomidorową i mleczko kokosowe oraz wszystkie przyprawy.
- Gotować jeszcze 5 minut.
- Podajemy z natką pietruszki lub kolendrą.
Mój komentarz:
Przepis wypatrzyłam u Lifemanagerki i oczywiście dopasowałam je do zasad diety przyspieszającej metabolizm. Gorąco polecam, bo jest to jedno z tych dań, które podnoszą na duchu – jest przyjemnie rozgrzewająca i pyszna w smaku, i na pewno nie sprawia wrażenia dietetycznej 😉
12 komentarzy
Marzena
Czy tę zupę można zamrozić?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie próbowałam, ale sądzę, że można.
Magda Madisa
Lepiej od razu zjeść, bo jest obłędna 😀
Ewa - SzybkaPrzemiana
🙂
Gosia
Dzień dobry ja też nie rozumiem przepisu ( moim zdaniem jest za mało białka )
Przepis jest na 5 porcji w zasadach jest 120 g białka na posiłek główny
Szklanka ugotowanej soczewicy ma 18,2 g białka więc 2,5 szklanki ugotowanej soczewicy dają nam ponad 40 g białka . To nawet nie jest białko na jedną porcję a przepis jest na 5 porcji . Może ja nie rozumiem tych przepisów i myślę źle może mi to ktoś wytłumaczyć ?
Monika
Jaką soczewicę użyć? Zieloną czy czerwoną? A może bez różnicy? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Bez różnicy 🙂 Ja też będę robić tę zupę jutro.
Gosia
Dzień dobry ja też nie rozumiem przepisu ( moim zdaniem jest za mało białka )
Przepis jest na 5 porcji w zasadach jest 120 g białka na posiłek główny
Szklanka ugotowanej soczewicy ma 18,2 g białka więc 2,5 szklanki ugotowanej soczewicy dają nam ponad 40 g białka . To nawet nie jest białko na jedną porcję a przepis jest na 5 porcji . Może ja nie rozumiem tych przepisów i myślę źle może mi to ktoś wytłumaczyć ?
Marzena
A czy do tej zupy jeszcze coś trzeba zjeść, bo wydaje mi się ze jest mało białka?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Soczewica pęcznieje w czasie gotowania, więc przy przeliczniku 1 szklanka suchej = 2,5 szklanki ugotowanej wszystko się zgadza.
Marzena
Dziękuję za odpowiedź, jak ugotowałam to sama zrozumiałam. Zupę właśnie zjedliśmy na obiad. Obłędna w smaku! Nawet moje niejedzące warzyw nastolatki zjadły i nie marudziły.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Dzięki za przypomnienie tego przepisu – jutro też robię 🙂