Ciasto cytrynowe z cieciorki
Lubicie eksperymenty? Ja tak 🙂 Oto błyskawiczne do przygotowania mega zdrowe ciasto cytrynowe bez mąki i cukru. Naładowane składnikami odżywczymi: wartościowym białkiem roślinnym, witaminami i mikroelementami.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 8 porcji przekąskowych.
Składniki:
- 1 puszka cieciorki,
- 3 jaja eko,
- 60 g pestek słonecznika lub płatków migdałowych,
- 50 g oleju kokosowego, rozpuszczonego do temperatury pokojowej (poza dietą może być 50 g masła),
- 4 łyżki ksylitolu (poza dietą 3 łyżki miodu),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- sok z połowy cytryny.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Cieciorkę odsączyć, przepłukać i dokładnie zmiksować z jajami.
- Następnie dodać słonecznik (lub migdały) i znów dokładnie zmiksować.
- Dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę.
- Ciasto przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
- Kroić, gdy wystygnie.
Mój komentarz:
Przepis powstał na podstawie inspiracji podobnym przepisem na blogu Lekki Brzusio.
Przyznam, że w czasie robienia tego ciasta, zastanawiałam się, czy to może się udać – czy z cieciorki może powstać ciasto? Okazało się, że jak najbardziej, choć ma trochę inną strukturę, niż tradycyjne ciasto – jest bardziej wilgotne i delikatne. Jego konsystencja nie jest sucha, lecz jakby lekko kremowa. Skórka cytrynowa ma za zadanie zdominować smak cieciorki, który nie każdemu będzie odpowiadać, ale też nie każdy go wyczuje. Polecam po prostu spróbować, ten typ ciasta na pewno znajdzie swoich gorących zwolenników, choć pewnie nie wszystkim posmakuje. Moim zdaniem ciasto jest bardzo smaczne, idealne do filiżanki kawy zbożowej.
5 komentarzy
Ewelina Królińska
Witam,a czy jest na blogu ciasto które wychodzi suche w środku?robiłam już ciasto marchewkowe i z czerwonej fasoli i oba wychodzą mokre w środku i nie smakują mojej rodzinie,która gustuje w suchych ciastach typu drożdżowe,babka, biszkopt,będę wdzięczna za pomoc
Ewa - SzybkaPrzemiana
O ile mnie pamięć nie myli, do takich ciast należą:
https://szybkaprzemiana.pl/piernik-z-dynia/
https://szybkaprzemiana.pl/brownie-z-dynia/
https://szybkaprzemiana.pl/metaboliczne-brownie/
https://szybkaprzemiana.pl/ciasto-kokosowe-ze-sliwkami/
https://szybkaprzemiana.pl/batony-orzechowo-kawowe/
Ewelina Królińska
Bardzo dziękuję za podpowiedź
jesiennick
Mam suchą cieciorkę, do namoczenia, ile może odpowiadać puszce?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Puszka to ok. 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki, a cieciorka pęcznieje pewnie dwukrotnie, czyli ok. 3/4 szklanki suchej trzeba wziąć.