Przepisy

Piernik z dynią

Proponuję wprowadzenie trochę klimatu świątecznego na diecie – aromatyczny piernik jako ciasto śniadaniowe. 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Na śniadanie. Składniki na 4-6 porcji.

Składniki:

  • szklanka pure z dyni (ugotowana i zmiksowana dynia), można zastąpić pure z marchwi lub batatów,
  • 3 białka jaj (poza dietą 1 duże jajo lub 2 małe),
  • 1/2 szklanki mąki owsianej,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka kakao,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Wariant dla fazy 3.: Zamiast białek 2 całe jaja i dodatkowo 3 łyżki oleju kokosowego oraz garść posiekanych orzechów. Zamiast mąki orkiszowej – gryczana.

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Wszystkie suche składniki z wyjątkiem ksylitolu wymieszać dokładnie w dużej misce.
  3. Białka ubić z ksylitolem, wymieszać z pure z dyni, wlać je do miski z suchymi składnikami i wymieszać.
  4. Małą blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  5. Piec ok. 40 min., do suchego patyczka.

Mój komentarz:
Jak widać na zdjęciach, ciasto wygląda jak tradycyjny piernik i tak też smakuje. Jest lekki, puszysty i aromatyczny. Brak dodatku tłuszczu nie jest wyczuwalny, a dzięki temu wypiek kwalifikuje się do fazy 1. diety przyspieszającej metabolizm. Do piernika jemy także owoce 1-fazowe, np. pomarańczę, szklankę borówki amerykańskiej lub uprażone jabłko.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

20 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *