• Przepisy

    Marokańska sałatka z marchewką

    Intensywna w smaku, orientalna sałatka rodem z kuchni marokańskiej, z cieciorką, natką, cytryną i miętą. Wprost naładowana składnikami odżywczymi podkręcającymi metabolizm.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Na obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje.  Składniki: 3 duże marchewki, starte, 1 dymka, pokrojona w cienkie plasterki, szklanka natki pietruszki, posiekanej, pół szklanki posiekanych listków mięty, 1 mała cytryna: starta skórka i sok, czubata łyżka kuminu, łyżeczka soli, 2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki). W dużej misce wymieszaj marchew, dymkę, natkę i miętę. Dodaj skórkę i sok z cytryny, kumin, sól i cieciorkę. Wymieszaj. Wersja dla fazy 3.: do jednej porcji sałatki dodać 3 łyżki oliwy…

  • Przepisy

    Sałatka azjatycka z kurczakiem

    Sałatka, która wszędzie robi furorę. Ma świeży, wyrazisty smak charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 2. (choć pasuje też do 1. i 3.). Składniki na 2 porcje. Składniki: 4 łyżeczki świeżo startego imbiru, 2 łyżki soku z limonki, 3 łyżki wywaru drobiowego (można zastąpić wodą), łyżka sosu tamari, mała papryczka chili bez pestek, drobno posiekana (zastąpiłam 1/3 łyżeczki chili w proszku), 240 g piersi kurczaka ugotowanej lub upieczonej bez tłuszczu, 2 szklanki kapusty pekińskiej drobno pokrojonej w paseczki, szklanka rzodkiewki pokrojonej w słupki (może być rzodkiew), jedna cebula dymka ze szczypiorkiem pokrojona w plasterki po przekątnej. Pierwsze pięć składników wrzucić do miski, wymieszać. To będzie…