
Sałatka azjatycka z kurczakiem
Sałatka, która wszędzie robi furorę. Ma świeży, wyrazisty smak charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 2. (choć pasuje też do 1. i 3.). Składniki na 2 porcje.
Składniki:
- 4 łyżeczki świeżo startego imbiru,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 3 łyżki wywaru drobiowego (można zastąpić wodą),
- łyżka sosu tamari,
- mała papryczka chili bez pestek, drobno posiekana (zastąpiłam 1/3 łyżeczki chili w proszku),
- 240 g piersi kurczaka ugotowanej lub upieczonej bez tłuszczu,
- 2 szklanki kapusty pekińskiej drobno pokrojonej w paseczki,
- szklanka rzodkiewki pokrojonej w słupki (może być rzodkiew),
- jedna cebula dymka ze szczypiorkiem pokrojona w plasterki po przekątnej.
- Pierwsze pięć składników wrzucić do miski, wymieszać. To będzie sos.
- Piersi kurczaka porwać ręcznie wzdłuż na paseczki. Wrzucić do miski.
- Dodać także rzodkiewki.
- Wymieszać całość i posypać dymką.
Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam od autorki diety, podobno ulubiony w jej rodzinie i wcale się nie dziwię, u mnie też zrobiła furorę. Smak sałatki jest rewelacyjny – wyrazisty i świeży, a co najważniejsze pozwala kompletnie zapomnieć, że to danie 2. fazy diety. Na pewno przypadnie do gustu wielbicielom smaków azjatyckich, ale myślę że nie tylko. Same warzywa z sosem (to on decyduje o smaku) można jeść w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych i to może być ciekawa opcja urozmaicająca dietę.
Przepis już wcześniej udostępniłam subskrybentom newslettera – jeśli chcesz wiedzieć wcześniej o najlepszych przepisach i innych ciekawych rzeczach dotyczących diety przyspieszającej metabolizm – zapisz się.


2 komentarze
bea.deco
Ewo, a co z jutrzejszym “tłustym czwartkiem” jutro faza 2 a od smakołyków nie odpędzimy się. Może coś wymyślisz?
Ewa - SzybkaPrzemiana
https://szybkaprzemiana.pl/ciasto-czekoladowe-z-filizanki/