Jadłospis dla kobiety karmiącej
Oczywistym jest, że karmienie piersią to nie jest czas na odchudzenie, jednak i wtedy wskazane jest jedzenie pełnowartościowych, nieprzetworzonych produktów zapewniających wysoką jakość pokarmu i podkręcających przemianę materii. Bezpieczna wersja diety przyspieszającej metabolizm dla matek karmiących obfituje w owoce, które należy jeść 5 razy dziennie, do każdego posiłku.
Zadaniem tak dużej ilości owoców jest utrzymanie laktacji na wysokim poziomie. W 2. i 3. fazie diety powinny to być owoce o niskim IG takie jak grejpfruty, maliny, jeżyny, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, jagody, borówka amerykańska, jagody czy agrest, czyli owoce w większości niedostępne o tej porze roku. Dlatego też zrobiłam wyjątki i zaproponowałam np. jabłka w fazie 2. i 3. Owoce można też zastąpić warzywami o wysokim IG, np. marchwią, burakami, słodkimi ziemniakami, dynią, pomidorami.
Stosując jadłospis dla matki karmiącej pamiętaj:
- jeśli jakieś produkty z menu nie służą Tobie lub dziecku, zamień je na inne (pełna lista produktów diety),
- gdy zauważysz jakiekolwiek objawy zmniejszenia laktacji, wprowadź do menu w każdej fazie owoce o wysokim IG, np. gruszkę, ananasa, pomarańcze (czyli owoce z listy fazy 1.),
- wszelkie wątpliwości skonsultuj z lekarzem czy doradcą laktacyjnym.
Poniedziałek i wtorek – 1. faza
Śniadanie: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, jabłko duszone z cynamonem i ksylitolem
II śniadanie: gruszka
Obiad: pierś kurczaka upieczona w folii, szklanka ugotowanego pęczaku, kilka ogórków kiszonych, pomarańcza
Podwieczorek: 3 kiwi
Kolacja: sałatka z pół szklanki ugotowanej fasoli białej (może być z puszki), ogórka i pomidora, 3 kromki pieczywa chrupkiego żytniego Wasa, jabłko
Środa i czwartek – 2. faza
Śniadanie: sałatka z 3 ugotowanych białek jaj i szklanki ugotowanej fasolki szparagowej, szklanka malin (mogą być z mrożonki)
II śniadanie: 90 g wędzonego łososia, czerwona papryka, grejpfrut
Obiad: zupa z pulpecikami z indyka i jarmużu, jabłko
Podwieczorek: 90 g wędzonego łososia, seler naciowy, szklanka borówki amerykańskiej (może być z mrożonki)
Kolacja: sałatka z 180 g tuńczyka z puszki w wodzie, mieszanki sałat, selera naciowego, ogórka, papryki, rzodkiewki, przypraw, octu balsamicznego lub sosu tamari, grejpfrut
Piątek, sobota i niedziela – 3. faza
Śniadanie: pół szklanki ugotowanych płatków owsianych z jabłkiem i 1/4 szklanki migdałów
II śniadanie: 1/4 szklanki pestek słonecznika, marchew, gruszka
Obiad: jajko sadzone na oleju kokosowym, gotowany kalafior, sałata z ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką z sosem winegret z 3 łyżkami oliwy z oliwek; szklanka wiśni lub jeżyn (z mrożonki)
Podwieczorek: 1/4 szklanki pestek dyni, czerwona papryka, 3 kiwi
Kolacja: sałatka z 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy, 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku, ugotowanego buraka, miksu sałat, marchwi, ogórka, rzodkiewki z sosem z 3 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczką musztardy i przyprawami (sól, pieprz, ksylitol, czosnek granulowany inne ulubione), szklanka śliwek (z mrożonki)