Brukselka na surowo z orzechami
Kto zna brukselkę tylko w wersji gotowanej, w zupie jarzynowej, ten nie zna jej wcale. Tak naprawdę najlepsza jest na surowo, choć ugotowana na półchrupko też daje radę. To skarbnica witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Chroni przed nowotworami i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji.
Składniki na 5 porcji:
- 300-400 g brukselki,
- szklanka orzechów włoskich (lub laskowych),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka ksylitolu,
- łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Wariant: dodać pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę, a poza dietą jabłko.
- Brukselkę umyć, w razie potrzeby usunąć zewnętrzne listki (jeśli są zwiędnięte). Pokroić w jak najcieńsze paseczki, takie o 1 mm grubości. Wrzucić do miski.
- Orzechy pokroić dość grubo, dodać do brukselki.
- Z pozostałych składników ukręcić sos i wymieszać go z brukselką i orzechami. Można podawać od razu.
Mój komentarz:
Zdaję sobie sprawę, że brukselka należy do mniej lubianych warzyw, ale mam wrażenie, że w surowej postaci może smakować bardziej, niż gotowana.
To bardzo fajna przekąska dla 3. fazy, ponieważ łączy zdrowe tłuszcze, czyli orzechy z warzywem spalającym tłuszcz (w tym nasz tłuszcz!) Może też stanowić surówkę do dania głównego.