Kompot z rabarbaru
Smak rabarbaru to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa. Wypicie pysznego, słodkiego kompotu w czasie diety może stanowić wielką atrakcję zwłaszcza w 2. fazie diety przyspieszającej metabolizm.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolony w 2. i 3. fazie bez ograniczeń.
Składniki:
- 2 litry wody,
- 0,5 kg rabarbaru,
- 3-4 łyżki ksylitolu,
- opcjonalnie: kilka goździków, łyżeczka cynamonu lub kawałek kory cynamonowej.
- Zagotuj wodę.
- Umyty rabarbar pokrój w 2-3 centymetrowe kawałki i wrzuć do gotującej się wody. Ewentualnie dodaj także goździki i cynamon.
- Gotuj całość 15-20 minut do miękkości rabarbaru.
- Posłodź ksylitol do smaku.
Mój komentarz:
Smak rabarbaru to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa. Wypicie pysznego, słodkiego kompotu z rabarbaru w czasie diety stanowić wielką atrakcję zwłaszcza w 2. fazie diety przyspieszającej metabolizm. Teoretycznie można go pić bez ograniczeń, jednak ze względu na zawarty w rabarbarze kwas szczawiowy warto zachować umiar. Mimo wszystko szkoda, że rabarbar nie jest dostępny przez cały rok.
4 komentarze
little.edith
Czy aby na pewno we wszystkich fazach Ewo? Wydaje mi się, że w pierwszej nie ma rabarbaru!!!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Oczywiście masz rację – poprawiłam 🙂
Pingback:
Pingback: