
Kulki orzechowo-czekoladowe
Kiedy słyszysz, że coś jest bez cukru, nabiału i glutenu, zastanawiasz się, jak to smakuje i czy na pewno dobrze. Te kulki wymykają się stereotypom – smakują doskonale i kompletnie niedietetyczne, jak najlepsze trufle.
Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w 3. fazie. Składniki na 16 kulek, jedna porcja to 4 kulki. Mogą przekąską (warto dorzucić wówczas warzywa) lub dodatkiem do dania głównego.
Składniki:
- 1 szklanka mieszanych orzechów (u mnie mieszanka włoskich, laskowych i nerkowców),
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii (można pominąć),
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego (czyli lekko podgrzanego),
- garść wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów do obtoczenia.
- Orzechy, ksylitol, ekstrakt wanilii i kakao zmiksować do konsystencji grubej soli,
- Dodajemy olej i mieszamy.
- Formujemy kuleczki wielkości „rafaello”.
- Obtaczamy delikatnie w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach. Aby wiórki lepiej przylgnęły, zwilżałam kuleczki wodą.
- Przechowywać w lodówce.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi od Joanny, czytelniczki, której jadłospisy publikowałam wielokrotnie na blogu. Kulki mają intensywny orzechowy smak z nutką kakao, a dodatek ekstraktu nadał im lekko alkoholowy posmak (uwaga – nie spodobało się to dzieciom, dorosłym jak najbardziej tak). Kojarzą mi się z kuchnią wegańską w nurcie row food. Kiedy słyszysz, że coś jest bez cukru, nabiału i glutenu, zastanawiasz się, jak to smakuje i czy na pewno dobrze. Te kulki wymykają się stereotypom – smakują doskonale i kompletnie niedietetyczne, jak najlepsze trufle.


8 komentarzy
Magda
przepyszne, najlepsza słodkość jaką jadłam na diecie. Pycha!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
To może dodać ciut więcej oleju?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dobrze, że smak w porządku 🙂
Kasia Hanna Selaszuk
Pysznie wygladaja! na pewno zrobie na niedziele! mam pytanie: czy nadaja sie na przekaske, ile ich mozna zjesc?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Jak najbardziej, pod zdjęciem zawsze podaję informację o ilości, jaką można zjeść na porcję.
K.
Lepiej użyć oleju rafinowanego czy nierafinowanego?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Lepszy nierafinowany.