Przepisy

Domowe masło migdałowe

Danie fazy 3 diety przyspieszającej metabolizm. Na przekąskę.
Porcja na jeden posiłek dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej  – to 2 łyżki masła migdałowego . Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Z tego przepisu wyjdzie kilka porcji.

Składniki:

  • 300 g migdałów,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron/kokosowego (można ten składnik pominąć),
  • szczypta soli (opcjonalnie).

1. Migdały (w łupinkach, ale mogą być też obrane) zmiksować z olejem (choć dodatek oleju nie jest konieczny) . Będzie to trwało długo, więc w trosce o zdrowie miksera należy rozłożyć tę czynność na raty – robić częste przerwy i otwierać co jakiś czas mikser, gdyż orzechy nagrzewają się. Najlepiej przygotowywać masło migdałowe w trakcie innych czynności w kuchni i co parę minut włączać mikser na trochę.
3. Nasze wysiłki zostaną nagrodzone. Z początku powstanie rodzaj sieczki z migdałów, z czasem masa stanie się coraz bardziej mokra i oleista, a w momencie, kiedy stracimy nadzieję, że coś  z tego będzie – powstanie masło migdałowe.
4. Powstałe masło migdałowe możemy przechowywać w lodówce do miesiąca.

Mój komentarz:
Pierwszy raz w życiu zrobiłam i w ogóle jadłam masło migdałowe. Jest bardzo sycące i wyraźne w smaku, taka jakby esencja migdałów. Bez brązowych łupinek miałoby pewnie delikatniejszy smak, ale z łupinką są bardziej charakterne.

A teraz najważniejsza informacja – masło migdałowe z selerem naciowym smakuje wręcz nieziemsko! Bardzo polecam. Idealna przekąska w 3. fazie diety. Można też niewielką ilość wykorzystać do dania głównego, np. do kurczaka.

Zobacz także: Masło migdałowe w kategorii Produkty

image_print

KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀

UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?

👉 ZAPISZ SIĘ TUTAJ 👈

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

32 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *