Omlet z białek z łososiem
Omlet z białek, z łososiem, fasolką szparagową i czerwoną cebulą to danie idealne na śniadanie w 2. fazie diety przyspieszającej metabolizm.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. Składniki na 1 porcję (na śniadanie, obiad lub kolację).
Składniki:
- 2 białka jaj,
- 60 g łososia,
- czerwona cebula,
- szklanka ugotowanej fasolki szparagowej,
- łyżeczka kaparów (można pominąć),
- sól, pieprz, bazylia do smaku,
- garść rukoli do dekoracji.
- Cebulę posiekać w kosteczkę i wrzucić na niewielką patelnię z kilkoma łyżkami gorącej wody.
- Dusić na małym ogniu, a cebula będzie miękka.
- W międzyczasie białka rozbełtać w miseczce z przyprawami, a łososia porwać na mniejsze kawałki.
- Gdy cebula będzie miękka, zwiększyć ogień, wrzucić na patelnię fasolkę szparagową, łososia i kapary, zalać białkami (nie mieszać, chyba, że chcemy mieć jajecznicę).
- Przykryć patelnię, zmniejszyć znów ogień (lub całkiem wyłączyć) i poczekać dosłownie moment, aż białko się zetnie.
- Przełożyć omlet na talerz i posypać rukolą.
Mój komentarz:
Można zamiast fasolki użyć innych warzyw 2. fazy, np. brokułów, papryki czy szparagów, można także dodać pieczarki lub zrezygnować z łososia i wówczas użyć 3 białek jaj zamiast 2.