• Przepisy

    Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów

    Wyrazista i intensywna w smaku, letnia sałatka z żółtej fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i koperku.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na przekąskę lub posiłek główny.  Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej (poza sezonem mrożonej), 200 g pomidorków koktajlowych, szklanka orzechów włoskich (mogą być też laskowe), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, łyżeczka ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Fasolkę szparagową oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do fasolki. Wymieszać ze sobą w kubeczku oliwę, ocet balsamiczny, rozmiażdżony czosnek, ksylitol…

  • Przepisy

    Fasolka szparagowa po grecku

    Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw).  Składniki: 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 2 duże dojrzałe pomidory, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Wykonanie: Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez…

  • Przepisy

    Kurczak z ryżem po kolumbijsku

    Autentyczny kolumbijski przepis opracowany przez Kolumbijkę – fankę diety przyspieszającej metabolizm. Arroz con pollo to sycące, aromatyczne danie jednogarnkowe z ryżem, dwoma rodzajami mięsa i warzywami.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Na obiad lub na kolację. Składniki na 4 porcje.  Składniki: 240 g piersi z kurczaka, 240 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa, 1,5 szklanki ryżu brązowego, duża cebula, posiekana, mała papryka czerwona, mała papryka żółta, mała papryka zielona, duża marchew, pokrojona na cienkie plasterki, 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych, 2 duże pomidory lub puszka pomidorów krojonych, szklanka zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki, przyprawy: sól, czarny pieprz, papryka w proszku słodka, kurkuma, czosnek granulowany. Nalej…

  • Przepisy

    Zupa z fasolką szparagową i koperkiem

    Wegańska zupa z żółtą fasolką szparagową, batatami, mleczkiem kokosowym i białą fasolą. Aromatyczna, sycąca i pyszna.  Zobacz także: Zupa krem z kalafiora i pora Zupa marchwiowo-kokosowa z curry Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na obiad lub kolację. Składniki na 6 porcji.  Składniki: duża cebula, 2 łyżki oleju do smażenia cebuli, 500 g batatów, 3 pomidory lub puszka krojonych, 2/3 łyżeczki słodkiej papryki, 2/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki cynamonu, łyżeczka ksylitolu, 1 1/2 – 1 3/4 litra wywaru z włoszczyzny, 500 g fasolki szparagowej, 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) o dobrym składzie (zobacz przykłady), 2 – 3 łyżki soku z cytryny, 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki samodzielnie…

  • Przepisy

    Omlet czekoladowy z rabarbarem

    Słodkie śniadanie w fazie 2. diety przyspieszającej metabolizm – tęskni za nim wiele osób, więc wychodząc naprzeciw oczekiwaniom proponuję słodki czekoladowy omlet z kwaskowatym rabarbarem.  Zobacz także: Beza z rabarbarem Ciasto czekoladowe z kubeczka Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. Składniki na 1 porcję (na śniadanie, ale jeśli ktoś ma ochotę, może być też na obiad lub kolację).  Składniki: szklanka rabarbaru pokrojonego w cienkie plasterki, 3 białka jaj, 2 czubate łyżki ksylitolu, 1 czubata łyżka kakao. Rabarbar zagotować w rondelku z 3 łyżkami wody i jedną czubatą łyżką ksylitolu (można dodać więcej – do smaku). Gotować 5 minut, aż całość zgęstnieje. Białka ubić na pianę, dodać pozostałą łyżkę ksylitolu (lub więcej)…

  • Przepisy

    Omlet z białek z łososiem

    Omlet z białek, z łososiem, fasolką szparagową i czerwoną cebulą to danie idealne na śniadanie w 2. fazie diety przyspieszającej metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. Składniki na 1 porcję (na śniadanie, obiad lub kolację).  Składniki: 2 białka jaj, 60 g łososia, czerwona cebula, szklanka ugotowanej fasolki szparagowej, łyżeczka kaparów (można pominąć), sól, pieprz, bazylia do smaku, garść rukoli do dekoracji. Cebulę posiekać w kosteczkę i wrzucić na niewielką patelnię z kilkoma łyżkami gorącej wody. Dusić na małym ogniu, a cebula będzie miękka. W międzyczasie białka rozbełtać w miseczce z przyprawami, a łososia porwać na mniejsze kawałki. Gdy cebula będzie miękka, zwiększyć ogień, wrzucić na patelnię fasolkę szparagową, łososia i…

  • Przepisy

    Zapiekanka pasterska

    Zapiekanka pasterska (Shepherd’s pie, także cottage pie) to danie kuchni brytyjskiej składające się z warstwy mięsa przykrytej pure z ziemniaków. Tu mamy jej wersję przystosowaną do diety – ziemniaki zostały zastąpione patatami, zawiera mniej tłuszczu, ale reszta jest mniej więcej taka sama. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3.  Składniki na 4 porcje. Składniki: 480 mielonej chudej wołowiny, 80 dkg – 1 kg patatów, 5 marchewek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki bulionu lub wody, 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 szklanki mleka owsianego. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Zagotuj w dużym garnku ok. 4 litry…

  • Przepisy

    Zupa z pulpcikami z indyka i jarmużu

    I znów propozycja dla fazy 2. uchodzącej za niewdzięczną – sycąca zupa jarzynowa, z pieczarkami i pulpetami z indyka. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, najbardziej przydatne w fazie 2., na śniadanie, obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje. Składniki: 480 g mielonego chudego mięsa indyka, 2 szklanki posiekanego jarmużu (może być szpinak), 2 średnie lub małe cebule, 2 ząbki czosnku, 250 g pieczarek, najlepiej małych, pół opakowanie mrożonych brokułów, pól opakowania mrożonej fasolki szparagowej, listek laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, majeranek lub inne ulubione przyprawy. Nalać do garnka z ok. 2,5 l wody, wrzucić do niego listek laurowy, ziele angielskie, posolić, wstawić do…

  • dieta przyspieszająca metabolizm, jak przyspieszyć metabolizm
    Przepisy

    Kurczak curry z batatami

    Kolejne pyszne i sycące curry, tym razem z dodatkiem zielonej pasty curry i batatów. I znów trudno uwierzyć, że jest to danie dietetyczne.  Danie fazy 3. Na obiad lub na kolację. 4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 480 g piersi kurczaka pokrojonej na 2-3 centymetrowe kawałki, 2 bataty (słodkie ziemniaki), czerwona cebula, puszka pomidorów krojonych lub 4 świeże pomidory pokrojone w dużą kostkę, szklanka fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej, 150 g szpinaku, puszka mleczka kokosowego (ok. 400 gram) bez chemicznych dodatków, 2-3 łyżki zielonej pasty curry np. Tao Tao lub innej bez chemicznych dodatków,…