Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów
Wyrazista i intensywna w smaku, letnia sałatka z żółtej fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i koperku. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na przekąskę lub posiłek główny. Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej (poza sezonem mrożonej), 200 g pomidorków koktajlowych, szklanka orzechów włoskich (mogą być też laskowe), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, łyżeczka ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Fasolkę szparagową oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do fasolki. Wymieszać ze sobą w kubeczku oliwę, ocet balsamiczny, rozmiażdżony czosnek, ksylitol…
Fasolka szparagowa po grecku
Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw). Składniki: 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 2 duże dojrzałe pomidory, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Wykonanie: Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez…
Kurczak z ryżem po kolumbijsku
Autentyczny kolumbijski przepis opracowany przez Kolumbijkę – fankę diety przyspieszającej metabolizm. Arroz con pollo to sycące, aromatyczne danie jednogarnkowe z ryżem, dwoma rodzajami mięsa i warzywami. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Na obiad lub na kolację. Składniki na 4 porcje. Składniki: 240 g piersi z kurczaka, 240 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa, 1,5 szklanki ryżu brązowego, duża cebula, posiekana, mała papryka czerwona, mała papryka żółta, mała papryka zielona, duża marchew, pokrojona na cienkie plasterki, 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych, 2 duże pomidory lub puszka pomidorów krojonych, szklanka zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki, przyprawy: sól, czarny pieprz, papryka w proszku słodka, kurkuma, czosnek granulowany. Nalej…
Zupa z fasolką szparagową i koperkiem
Wegańska zupa z żółtą fasolką szparagową, batatami, mleczkiem kokosowym i białą fasolą. Aromatyczna, sycąca i pyszna. Zobacz także: Zupa krem z kalafiora i pora Zupa marchwiowo-kokosowa z curry Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na obiad lub kolację. Składniki na 6 porcji. Składniki: duża cebula, 2 łyżki oleju do smażenia cebuli, 500 g batatów, 3 pomidory lub puszka krojonych, 2/3 łyżeczki słodkiej papryki, 2/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki cynamonu, łyżeczka ksylitolu, 1 1/2 – 1 3/4 litra wywaru z włoszczyzny, 500 g fasolki szparagowej, 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) o dobrym składzie (zobacz przykłady), 2 – 3 łyżki soku z cytryny, 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki samodzielnie…
Omlet czekoladowy z rabarbarem
Słodkie śniadanie w fazie 2. diety przyspieszającej metabolizm – tęskni za nim wiele osób, więc wychodząc naprzeciw oczekiwaniom proponuję słodki czekoladowy omlet z kwaskowatym rabarbarem. Zobacz także: Beza z rabarbarem Ciasto czekoladowe z kubeczka Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. Składniki na 1 porcję (na śniadanie, ale jeśli ktoś ma ochotę, może być też na obiad lub kolację). Składniki: szklanka rabarbaru pokrojonego w cienkie plasterki, 3 białka jaj, 2 czubate łyżki ksylitolu, 1 czubata łyżka kakao. Rabarbar zagotować w rondelku z 3 łyżkami wody i jedną czubatą łyżką ksylitolu (można dodać więcej – do smaku). Gotować 5 minut, aż całość zgęstnieje. Białka ubić na pianę, dodać pozostałą łyżkę ksylitolu (lub więcej)…
Omlet z białek z łososiem
Omlet z białek, z łososiem, fasolką szparagową i czerwoną cebulą to danie idealne na śniadanie w 2. fazie diety przyspieszającej metabolizm. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. Składniki na 1 porcję (na śniadanie, obiad lub kolację). Składniki: 2 białka jaj, 60 g łososia, czerwona cebula, szklanka ugotowanej fasolki szparagowej, łyżeczka kaparów (można pominąć), sól, pieprz, bazylia do smaku, garść rukoli do dekoracji. Cebulę posiekać w kosteczkę i wrzucić na niewielką patelnię z kilkoma łyżkami gorącej wody. Dusić na małym ogniu, a cebula będzie miękka. W międzyczasie białka rozbełtać w miseczce z przyprawami, a łososia porwać na mniejsze kawałki. Gdy cebula będzie miękka, zwiększyć ogień, wrzucić na patelnię fasolkę szparagową, łososia i…
Zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska (Shepherd’s pie, także cottage pie) to danie kuchni brytyjskiej składające się z warstwy mięsa przykrytej pure z ziemniaków. Tu mamy jej wersję przystosowaną do diety – ziemniaki zostały zastąpione patatami, zawiera mniej tłuszczu, ale reszta jest mniej więcej taka sama. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Składniki na 4 porcje. Składniki: 480 mielonej chudej wołowiny, 80 dkg – 1 kg patatów, 5 marchewek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki bulionu lub wody, 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 szklanki mleka owsianego. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Zagotuj w dużym garnku ok. 4 litry…
Zupa z pulpcikami z indyka i jarmużu
I znów propozycja dla fazy 2. uchodzącej za niewdzięczną – sycąca zupa jarzynowa, z pieczarkami i pulpetami z indyka. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, najbardziej przydatne w fazie 2., na śniadanie, obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje. Składniki: 480 g mielonego chudego mięsa indyka, 2 szklanki posiekanego jarmużu (może być szpinak), 2 średnie lub małe cebule, 2 ząbki czosnku, 250 g pieczarek, najlepiej małych, pół opakowanie mrożonych brokułów, pól opakowania mrożonej fasolki szparagowej, listek laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, majeranek lub inne ulubione przyprawy. Nalać do garnka z ok. 2,5 l wody, wrzucić do niego listek laurowy, ziele angielskie, posolić, wstawić do…
Kurczak curry z batatami
Kolejne pyszne i sycące curry, tym razem z dodatkiem zielonej pasty curry i batatów. I znów trudno uwierzyć, że jest to danie dietetyczne. Danie fazy 3. Na obiad lub na kolację. 4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 480 g piersi kurczaka pokrojonej na 2-3 centymetrowe kawałki, 2 bataty (słodkie ziemniaki), czerwona cebula, puszka pomidorów krojonych lub 4 świeże pomidory pokrojone w dużą kostkę, szklanka fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej, 150 g szpinaku, puszka mleczka kokosowego (ok. 400 gram) bez chemicznych dodatków, 2-3 łyżki zielonej pasty curry np. Tao Tao lub innej bez chemicznych dodatków,…