Przepisy

Pesto marchewkowe na kanapki

Gratka dla marchewkożerców – pasta kanapkowa (wegańska) z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika – kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska. 

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 1 porcję. Na śniadane jako pasta kanapkowa do chleba lub jako samodzielna przekąska. 

Składniki:

  • duża marchewka,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: inne ulubione przyprawy, np. czosnek, kumin, ksylitol, itd.,
  • opcjonalnie: kromka chleba w 100% żytniego 30 g (jeśli pesto ma być jedzone na śniadanie).
  1. Marchewkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż marchew do misy blendera i dodaj pozostałe składniki.
  3. Zblenduj na sieczkę, z widocznymi kawałkami marchewki – nie na pastę.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd. Skąd nazwa „pesto”? Ponieważ składa się z surowych składników. W konsystencji pesto jest dość sypkie i poza dietą można dodać więcej oliwy z oliwek, żeby było bardziej smarowidłem, ale i tak jest bardzo smaczne. Pomysł jest prosty, ot surowa marchewka, jednak ma przyjemny smak i ładnie się prezentuje na kanapce. Zresztą smak można dostosować do swoich upodobań za pomocą ulubionych przypraw.

Będzie też świetne jako samodzielna przekąska – warzywa + zdrowy tłuszcz to dokładnie to, o co nam chodzi w 3. fazie diety przyspieszającej metabolizm.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *