
Pesto marchewkowe na kanapki
Gratka dla marchewkożerców – pasta kanapkowa (wegańska) z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika – kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 1 porcję. Na śniadane jako pasta kanapkowa do chleba lub jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- duża marchewka,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 2 łyżki słonecznika,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: inne ulubione przyprawy, np. czosnek, kumin, ksylitol, itd.,
- opcjonalnie: kromka chleba w 100% żytniego 30 g (jeśli pesto ma być jedzone na śniadanie).
- Marchewkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż marchew do misy blendera i dodaj pozostałe składniki.
- Zblenduj na sieczkę, z widocznymi kawałkami marchewki – nie na pastę.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd. Skąd nazwa „pesto”? Ponieważ składa się z surowych składników. W konsystencji pesto jest dość sypkie i poza dietą można dodać więcej oliwy z oliwek, żeby było bardziej smarowidłem, ale i tak jest bardzo smaczne. Pomysł jest prosty, ot surowa marchewka, jednak ma przyjemny smak i ładnie się prezentuje na kanapce. Zresztą smak można dostosować do swoich upodobań za pomocą ulubionych przypraw.
Będzie też świetne jako samodzielna przekąska – warzywa + zdrowy tłuszcz to dokładnie to, o co nam chodzi w 3. fazie diety przyspieszającej metabolizm.

