
Fińskie chlebki orkiszowe
Łatwe i szybkie do zrobienia chlebki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Pyszne, chrupiące pieczywo w sam raz na Dietę Przyspieszającą Metabolizm i nie tylko.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 6 porcji (1 porcja=pół chlebka).
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 180 ml wody.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Wlej 180 ml wody i mieszaj łyżką, aż powstanie jednolite ciasto, można też zagnieść je ręcznie.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na 3 porcje, zrób z nich kulki i rozpłaszcz je wilgotnymi dłońmi formując krążki o grubości ok. 1 cm. Następnie każdy krążek przetnij na 4 części, na krzyż, np. nożykiem do pizzy, nie musi to być całkowite przecięcie, można je po prostu naciąć. Dzięki temu będzie można je łatwo dzielić po upieczeniu.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 15 minut.
Mój komentarz:
Nie będę długo się rozwodzić – chlebki są pyszne! Przepis wyszperałam w książce “Rzucam cukier” Sarah Wilson (ciut go zmodyfikowałam). Przetestowałam je na kolegach syna – zniknęły w okamgnieniu, choć syn ostrzegał: “tylko uważajcie, bo wszystko, co robi moja mama jest bardzo zdrowe!”
Chlebki będą idealnym dodatkiem do zup czy sałatek w fazie 1. diety. Można też zrobić z nich kanapki np. z tuńczykiem i ogórkiem. Najlepiej smakują świeże, tuż po upieczeniu.


2 komentarze
Sylwia
Mam pytanie do chlebków. Czy 1 porcja zastępuje ziarna ? Czy po prostu oprócz obowiązkowych porcji wymaganych produktów mogę zjeść porcje chlebka?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak, jedna porcja = ziarna.