Przepisy

Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim

Idealny dodatek do szparagów i jaj: sos holenderski, który tradycyjnie robi się na maśle, tym razem w wersji na oliwie (lub oleju kokosowym). Pominięty został też etap podgrzewania na parze, co sprawia, że zawsze się udaje. Samo przygotowanie sosu trwa dosłownie kilka sekund. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje sosu holenderskiego oraz na 1 porcję szparagów z jajkiem. 

Składniki na sos holenderski (4 porcje):

  • 2 żółtka świeżych jaj bio,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki papryki w proszku.
  1. Wszystkie składniki sosu powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Składniki sosu dokładnie zmiksuj.
  3. Przechowywać w lodówce w zakniętm pojemniku do 3 dni.

Składniki na szparagi z jajkem (1 porcja):

  • pół pęczka zielonych szparagów,
  • jajko bio,
  • łyżka oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zielenina do posypania (natka, koperek lub kolendra).
  1. Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki.
  2. Zagotować wodę w szerokim garnku lub głębokiej patelni, osolić i do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować 3-4 minuty.
  3. Jajko usmażyć na oleju, ułożyć na szparagach.
  4. Całość polać sosem holenderskim i posypać zieleniną. Podawać na śniadanie np. z kromką chleba żytniego.

Inny pomysł na danie z sosem holenderskim: na kromce żytniego chleba (może być zrumieniona w tosterze lub na patelni) położyć garść listków szpinaku, jajko sadzone i polać sosem.

Mój komentarz: 
Oto zupełnie bezproblematyczna wersja sosu holenderskiego, tradycyjnie podawanego do jaj. Przepis pochodzi od autorki diety, Haylie Pomroy, nie ma więc co przejmować się, że minimalnie przekroczona jest zalecana ilość jaj na porcję 🙂

Ten kremowy sos ma bardzo intesywny, słony i kwaskowaty smak, co świetnie podkręca smak jaj i szparagów. Na jedną porcję wychodzi o niewiele, ale taka ilość w zupełności wystarczy.

Można go też wykorzystać jako dodatek do ryby lub warzyw, np. kaladiora, brukselki, marchewki, selera naciowego (sos + warzywa może stanowić przekąskę w 3. fazie).

Być może nie wszystkim spodoba się fakt, że używamy surowego żółtka, jednak jeśli jajo jest świeże, a sos prawidłowo przechowywany, nie ma czego się obawiać – w kuchni polskiej przecież tradycjnie jada się surowe żółtko z befsztykiem tatarskim.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *