Przepisy

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Dawno, dawno temu była to główna, jeśli nie jedyna sałatka pojawiająca się na polskich stołach. Czasy się zmieniły, a ona nadal widzie prym. Wersja dostosowana do diety i zapewniam, że bardzo smaczna. 

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. Na śniadanie, obiad lub kolację lub jako samodzielna przekąska. Składniki na 2 porcje. 

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • cebula czerwona (może być biała lub kawałek pora),
  • 4 łyżki majonezu domowej roboty,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka do posypania.
  1. Jaja ugotować na twardo.
  2. Marchewki ugotować do miękkości.
  3. Cebulę drobno posiekać i przelać na sitku wrzątkiem.
  4. Jaja, marchew, ogórki drobno pokroić  wrzucić do miski.
  5. Dodać do całości cebulę i majonez.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Posypać natką pietruszki.

Mój komentarz:
Tradycyjny polski smak i powiem szczerze, że wcale nie traci na braku ziemniaków czy groszku. Charakteru nadają słodka marchew i kwaskowaty ogórek, a jajko i majonez i tak wybijają się na pierwszy plan. Aha, co do polskości sałatki mam pewne wątpliwości – na zachodzie Europy jest znana jako sałatka rosyjska (wpiszcie w wyszukiwarkę russian salad, a sami się przekonacie), niewykluczone, że przywędrowała do nas ze Wschodu.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

4 komentarze

Skomentuj Ewa - SzybkaPrzemiana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *