salatka-quinoa-metabolizm
Przepisy

Sałatka z awokado i komosą

Przepis na sałatkę podpatrzyłam w Hiszpanii, gdzie jest popularna i dostępna w wielu kafejkach. Na diecie może stanowić smaczne śniadanie bądź kolację.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Na śniadanie lub kolację. Składniki na jedną porcję. 

Składniki:

  • pół obranego awokado,
  • 2-3 garści mieszanki sałat lub sałaty, lub szpinaku itp.
  • pół szklanki ugotowanej komosy,
  • pomidor,
  • 2 laski selera naciowego,
  • na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, pół łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  1. Selera pokroić w plasterki, posolić, wrzucić do miski.
  2. Pomidor pokroić w kostkę, wrzucić do miski z selerem, podobnie jak umytą mieszankę sałat.
  3. Składniki sosu dokładnie wymieszać, dodać do miski z warzywami, wymieszać.
  4. Warzywa wyłożyć na talerz.
  5. Awokado  pokroić w plastry, ułożyć na warzywach.

Mój komentarz:
Przepis na sałatkę podpatrzyłam w Hiszpanii, gdzie jest popularna i dostępna w wielu kafejkach (często z dodatkiem fety, która nie jest dozwolona na diecie, ale po jej zakończeniu możemy sobie dorzucić taki dodatek). Na diecie może stanowić smaczne śniadanie bądź kolację (jeśli śniadanie – dodatkowo jemy też owoc/e).

Jeśli chodzi o warzywa, nie muszą to być tylko pomidory i seler, można dodać dowolne świeże warzywa, np. ogórek, rzodkiewkę, paprykę.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *