Sałatka z awokado i komosą
Przepis na sałatkę podpatrzyłam w Hiszpanii, gdzie jest popularna i dostępna w wielu kafejkach. Na diecie może stanowić smaczne śniadanie bądź kolację.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Na śniadanie lub kolację. Składniki na jedną porcję.
Składniki:
- pół obranego awokado,
- 2-3 garści mieszanki sałat lub sałaty, lub szpinaku itp.
- pół szklanki ugotowanej komosy,
- pomidor,
- 2 laski selera naciowego,
- na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, pół łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
- Selera pokroić w plasterki, posolić, wrzucić do miski.
- Pomidor pokroić w kostkę, wrzucić do miski z selerem, podobnie jak umytą mieszankę sałat.
- Składniki sosu dokładnie wymieszać, dodać do miski z warzywami, wymieszać.
- Warzywa wyłożyć na talerz.
- Awokado pokroić w plastry, ułożyć na warzywach.
Mój komentarz:
Przepis na sałatkę podpatrzyłam w Hiszpanii, gdzie jest popularna i dostępna w wielu kafejkach (często z dodatkiem fety, która nie jest dozwolona na diecie, ale po jej zakończeniu możemy sobie dorzucić taki dodatek). Na diecie może stanowić smaczne śniadanie bądź kolację (jeśli śniadanie – dodatkowo jemy też owoc/e).
Jeśli chodzi o warzywa, nie muszą to być tylko pomidory i seler, można dodać dowolne świeże warzywa, np. ogórek, rzodkiewkę, paprykę.
2 komentarze
Turja
Wpisuję do menu na przyszły weekend! 🙂 Liczę na więcej przepisów z nowej ksążki kucharskiej. Za mną już 6 tygodni diety i pomysły się kończą 😛
SzybkaPrzemiana.pl
Będzie w tym tygodniu zupa dla fazy 1., z książki właśnie 🙂