
Prosty jadłospis na przełom maja i czerwca
Oto jadłospis Diety Przyspieszającej Metabolizm, któremu przyświecają 2 cele:
- maksymalna prostota (w każdej fazie maksymalnie 2 proste przepisy), reszta dań “bezprzepisowa”, czyli bardzo łatwa do przyrządzenia,
- wykorzystanie produktów sezonowych takich jak szparagi, ogórki małosolne, rzodkiewki czy truskawki.
Poniedziałek i wtorek. 1 faza
Śniadanie: szklanka płatków owsianych namoczonych (= pół szklanki suchych), szklanka truskawek lub pomarańcza
II śniadanie: jabłko
Obiad: Chili mac (makaron z chili), ogórek, szklanka truskawek lub pomarańcza
Podwieczorek: jabłko
Kolacja: szybka zupa z kaszą jaglaną
Środa i czwartek. 2 faza
Śniadanie: 180 g makreli wędzonej, 2 szklanki ogórków małosolnych
II śniadanie: 90 tuńczyka w sosie własnym, szklanka rzodkiewek
Obiad: filet z kurczaka pieczony w folii, 1/2-1 pęczka szparagów
Podwieczorek: 90 tuńczyka w sosie własnym, szklanka ogórków małosolnych
Kolacja: łosoś z ogórkiem i selerem
Piątek, sobota i niedziela. 3 faza
Śniadanie: jajko sadzone na oleju, kromka chleba żytniego 30 g, ogórek, grejpfrut
II śniadanie: 1/4 szklanki pestek dyni, marchewka
Obiad: kotleciki z kurczaka z batatem, 2 szklanki kalafiora, szklanka borówki amerykańskiej
Podwieczorek: 1/4 szklanki orzechów włoskich, papryka czerwona
Kolacja: sałata z jajkiem, kromka chleba żytniego 30 g
Do popijania w każdej fazie:
Kompot z rabarbaru (szczególnie polecam w fazie 2., gdy mamy ochotę na coś słodkiego)
Pobudzająca herbata z kurkumą (zamiast kawy)
Pamiętaj – podaję minimalne ilości warzyw, można je jeść bez ograniczeń.

