
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli
Zdrowy smakołyk – wilgotne, czekoladowe ciasto z lśniącą czekoladową polewą. Bez cukru i mąki, na bazie czerwonej fasoli, której smak nie jest wyczuwalny.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych (więcej w komentarzu poniżej).
Składniki na ciasto:
- 2 puszki fasoli czerwonej lub 480 g samodzielnie ugotowanej,
- 2 duże ugotowane na półtwardo marchewki (mogą być też surowe drobno starte na tarce).
- 4 jaja,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 4-5 łyżek kakao,
- szklanka ksylitolu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć).
Składniki na polewę:
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki wody,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki ksylitolu.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Fasolę z puszki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
- Prostokątną foremkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia (może być też okrągła tortownica o średnicy ok. 25 cm). Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piec ok. 35 minut do suchego patyczka (bez termoobiegu).
- Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, polać je polewą: składniki podgrzać (nie gotować) i dokładnie wymieszać. Kiedy polewa przestygnie, polać nią ciasto i włożyć do lodówki, aby stężała.
Mój komentarz:
Jest już na blogu jeden przepis na ciasto z użyciem czerwonej fasoli – czekoladowy torcik z bitą śmietaną kokosową. Tym razem proponuję bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto, gdzie kropkę nad i stanowi pyszna czekoladowa polewa na bazie oleju kokosowego. I to wszystko bez cukru, mąki i masła.
Z podanego przepisu wyjdzie 6 porcji (w postaci sporego kawałka ciasta) na przekąski. Jeśli chcesz zjeść ciasto do posiłku głównego, pamiętaj, że jeden kawałek wyczerpuje porcję białka i część porcji zdrowych tłuszczy. Ciasto będzie też pasowało na śniadanie, ze szklanką np. malin czy jagód.


32 komentarze
Kasia83
Wczoraj zrobilam dzis sprobowalam- jest przepyszne!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się 🙂
lucky
Pyszne ciasto! Zupełnie u mnie wyczerpuje ochotę na słodycze (a jestem wielkim łasuchem)napewno po diecie zagości na stałe 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
🙂
lili
Mam pytanie odnośnie strączkowych, to białko czy warzywo wg. diety? 🙂 Ten torcik mi namącił w głowie… Z jednej strony polecasz go na przekąskę w 3 fazie gdzie powinno się jeść warzywa i tłuszcze, z drugiej strony piszesz, że porcja wyczerpuje ilość białka w posiłkach głównych. Poza tym czekoladowy torcik z bitą śmietaną kokosową polecasz do posiłków głównych, a ewentualnie przekąsek. No i teraz nie wiem co o tym sądzić 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Strączkowe to białko, ale przekąski w fazie 3. mogą jak najbardziej zawierać białko (patrz humus – sztandarowa przekąska 3. fazy) –
tu więcej https://szybkaprzemiana.pl/przekaski-w-3-fazie-rewolucja/
Izabela Miłosz
Czy mozna użyć mixu czerwonej i bialej fasoli pół na pół? akurat taką mam w domu…
jesli sie nie zrobi polewy, to jak sie zmienia ilosc/wielkosc porcji? bo wychodzi po pół łyzki oleju kokosowego mniej na porcje. co zalecasz w takim wypadku?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Może być miks fasoli, tylko jest ryzyko, że białe grudki będą widoczne. Bez polewy – dodać więcej oleju do ciasta.
megs
3 łyżki oleju kokosowego płynnego czy przed rozpuszczeniem?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Płynnego.
Justyna Jeka
czy to ciasto nie jest dla was za słodkie? szklanka ksylitolu zrobiła z niego ciasto nie do zjedzenia. Próbowałam częstować koleżeństwo w pracy i nikomu nie przypasowało:)
Ewa - SzybkaPrzemiana
Jak do tej pory nikt nie zgłaszał zastrzeżeń i wszystkim (w realu i z doniesień czytelników) bardzo smakowało. Można oczywiście dodać mniej ksylitolu. A w pracy najlepiej nie mówić od razu, że jest z fasoli, bo to jest ten czynnik psychologiczny, który sprawia, że nie smakuje 🙂
Taniasza
Jadłam coś podobnego na zakończeniu roku w przedszkolu mojej córki – zrobiła je dyrektorka, która jest weganką. Było pyszne i nie mogłam uwierzyć, że z fasoli jak się potem dowiedziałam. Ona dodała jeszcze do środka jagody goi
Ewa - SzybkaPrzemiana
Otóż to, z fasoli również można zrobić pyszne ciasto 🙂
Roksana
480 g ugotowanej fasoli to ile suchej ? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie mam pojęcia 🙁 Może są gdzieś w sieci przeliczniki.
Kaśka
100 g suchej to ok 220 ugotowanej 😉
Mola
Zrobiłam dzisiaj.. Ciasto przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Jest przepyszne! Mocno czekoladowe, z kremową konsystencją… Nie byłam w stanie wytrzymać i wpałaszowałam kawałek zanim polewa zdążyła w ogóle stężeć. Poezja! <3 <3
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się, że ciasto zyskało uznanie 🙂
Magdalena Magda
A można ksylitol zastąpić syropem klonowym albo organicznym agawy? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Na diecie niestety nie, oba te syropy nie pomogą w naprawie metabolizmu. Syrop z agawy w ogóle odradzam: https://szybkaprzemiana.pl/syrop-agawy-gorszy-cukru/
Magdalena Magda
Dziękuje za odpowiedz. Jest w takim razie jakiś zamiennik ksylitolu albo stewii?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Erytrol jeszcze może być.
Ewelina Królińska
A czy ciasto to można zjeść również na popołudniowa przekąskę?np z kawą zbożową z odrobiną mleka kokosowego?
Ewa - SzybkaPrzemiana
W przepisie jest napisane „6 porcji przekąskowych”, czyli można 🙂
Florentyna Florek
Czy olej kokosowy może być nierafinowany?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Generalnie w czasie diety polecany jest nierafinowany ze względu na wartości odżywcze, jednak w tym przypadku, gdy poddajemy produkt wysokiej temperaturze, może być również rafinowany.
Florentyna Florek
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Marta
Obłędne!
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
🙂 🙂 🙂
Anna
Czy olej kokosowy można zastąpić np olejemz pestek winogron lub oliwą?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak.