Przepisy

Zupa gołąbkowa

Gołąbki w formie zupy? Czemu nie, to bardzo pyszne odkrycie 👌 Sycąca i aromatyczna zupa z ryżem, pomidorami, mięsem mielonym i kapustą posmakuje każdemu wielbicielowi gołąbków i nie tylko. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Informacje o ilości porcji – w komentarzu poniżej. 

Składniki:

  • 480 g mięsa mielonego niezbyt tłustego (dowolnego, byleby bez konserwantów),
  • 1,5 szklanki suchego ryżu brązowego,
  • 800 g kapusty: najlepiej włoskiej, ale może być też biała lub pekińska (użyłam tej ostatniej),
  • 2, 5 l wody,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pieprz, sól do smaku,
  • opcjonalnie: natka lub koperek do dekoracji.
  1. Kapustę umyć, oczyścić, pokroić na ćwiartki, a następnie pokroić drobniej (np. w kostkę).
  2. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać trochę wody, dodać marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek, „podsmażać” kilka minut.
  4. Do warzyw dodać mięso i obsmażać całość kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmieni kolor na różowy (uważając jednocześnie, żeby go nie przesuszyć).
  5. Do mięsa z warzywami wlać wodę, dodać ryż oraz pokrojoną kapustę, a także przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier. słodką paprykę, oregano.
  6. Gotować do miękkości ryżu (ok. 30 min.), a 5 minut przed końcem dodać przecier i koncentrat.
  7. Kiedy ryż będzie ugotowany – doprawić zupę finalnie do smaku.
  8. Na talerzu posypać zieleniną.

Mój komentarz:
Przepis wyszperałam na blogu Tysia gotuje. Zupa jest naprawdę pyszna, a najlepiej smakuje na drugi dzień (robi się też bardziej gęsta).

Natomiast jeśli chodzi o porcje, jest pewien problem… Otóż teoretycznie z podanych składników powinny wyjść 4 porcje (w każdej szklanka ugotowanego ryżu i 120 g mięsa + trochę warzyw). Ha! Jednak wychodzi z tego ogromna ilość zupy! Użyłam największego garnka, jaki miałam. Nie ma opcji, żeby ktoś zjadł 1/4 całości za jednym zamachem – zupa jest gęsta i sycąca. Proponuję zatem podzielić zupę na 8 porcji i jeść taką porcję + do posiłku dodać jeszcze 1/2 ziaren i 1/2 białka, czyli taki obiad 1. fazy mógłby wyglądać następująco:

  • porcja zupy gołąbkowej, pół kromki chleba żytniego, 1/4 szklanki ugotowanej soczewicy, kiszone ogórki, gruszka,
  • porcja zupy gołąbkowej, 60 g pieczonej piersi z kurczaka, pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, seler naciowy, pomarańcza.

Można też zjeść po prostu 2 porcje zupy i dodać już tylko owoc.

Kolacja analogiczna, tylko bez owocu.

W blogowym sklepie:

NOWOŚĆ!

 

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

5 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *