Zasady diety

10 pomysłów na pyszne dania z selera naciowego

***

Wpis we współpracy z NacioweSelerLove

NacioweSelerLove Facebook

NacioweSelerLove Instagram

***

Seler naciowy to wyjątkowe warzywo – zawiera masę witamin i mikroelementów, działa detoksykująco, odmładzająco i pomaga zrzucać zbędne kilogramy. Dlatego też na diecie przyspieszającej metabolizm można go jeść bez ograniczeń ilościowych, w każdej fazie diety. Można powiedzieć, że im więcej jemy selera – tym lepiej. 

Łodyga może zapewnić 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę Akwas foliowy i potas. W mniejszych ilościach w selerze naciowym znajduje się wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Jest również bogaty w błonnik – ok. 1 g na łodygę.

Co ciekawe, wiele osób za selerem naciowym nie przepada, narzekając na jego smak. Dlatego przedstawiam propozycje z czym łączyć seler w daniach – może któryś z pomysłów przypadnie do gustu osobie stroniącej od tego warzywa?

Co można zrobić z selera naciowego?

1.Przede wszystkim i najbardziej oczywiście można go chrupać na surowo, np. z dodatkiem orzechów włoskich (poleca Iwona), z którymi dobrze się komponuje. To najprostsza, najłatwiejsza do zabrania z domu i mega wartościowa przekąska na diecie i poza dietą jak najbardziej też. Tak naprawdę będą tu pasować każde orzechy lub pestki dyni i słonecznika.

2. Wiadomo też, że jest idealnym dodatkiem do sałatek – świetnie komponuje się z kurczakiem i tuńczykiem, Iwona poleca także sałatkę z miksu sałat, oliwek, pomidorków koktajlowych, papryki, selera i sosu winegret.

3. Inna Iwona poleca sałatkę z selera naciowego, tuńczyka, ogórków kiszonych, czerwonej cebuli i majonezu.

4. Kolejne smakowite wydanie selera to zupa krem z batatem, do której oprócz selera podsmażonego na oliwie dodaje się wywar z włoszczyzny, bataty, czosnek, sól, pieprz i odrobinę śmietanki kokosowej (pomysł Wioli).

5. Może stanowić dodatek do wegańskiej zupy gulaszowej z cieciorki, gdzie obok tak oczywistych składników jak papryka czerwona, pomidory i marchewka stanowi ciekawe urozmaicenie (komentarz Katarzyny).

6. OJ: “Zrobiłam krem z pomidorów (z puszki), papryki czerwonej i selera naciowego – doprawiałam ostrą i słodką papryką, bazylią, solą, pieprzem i powiem Wam – PYCHOTA!”

7. Ela często robi sałatkę z indyka i selera: “pierś z indyka zgrillować, pokroić. Do miski wrzucić seler pokrojony na 1 cm-owe kawałki, prażony słonecznik, po 2 łyżki musztardy i oliwy z oliwek, doprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny. Wstawić do lodówki. Kiedy się przegryzie – nie czuć zapachu selera. Jedynie w takiej postaci go toleruję.”

8. Z kolei Mariola dodaje seler do zupy brokułowej składającej się z brokuła, cebuli i selera. Receptura jest prosta: warzywa ugotować, zblendować, doprawić do smaku.

9. Marzena: ja bardzo lubię seler i dodaję do czego tylko się da… Ostatnio robiłam pasztet z mięsa mielonego z selerem właśnie, papryką i cebulą. W 2. fazie robię sałatkę z sałaty z kurczakiem, papryką i ogórkiem, a w weekend na przegryzkę z hummusem.

10. Surowy seler to także idealny dodatek do smoothie. Anna poleca sprawdzony zestaw: seler, jabłko, szpinak baby. Można oczywiście dosłodzić ksylitolem.

A Wy – jakie macie sposoby na seler naciowy?

Na koniec polecam wybrane przepisy blogowe z selera naciowego:

Sałatka z selera i brzoskwini

Chrupiąca surówka

Sałatka z łososia, ogórka i selera

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 8 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

6 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.